Kirgisiaan päädyin kiertäessäni Keski-Aasia ystäväni kanssa kesällä 2017. Viisumia maahan eivät suomalaiset alle 60 päivän oleskeluun tarvitse, joten siinä mielessä maa on yksi alueen helpoimmista kohteista.
Muutaman päivän aikana ehdimme tutustua pariin kaupunkiin ja yhteen kansallispuistoon sekä lentää kaupungista toiseen EU:n mustalle listalle joutuneella paikallisen yhtiön kyydissä.
Liikennekulttuurista mieleen on jäänyt myös se, kuinka vielä toistaiseksi suuressa osassa autoja oli ratti väärällä puolella, Kirgisiaan kun oli saatu edullinen tuontierä kyseisiä autoja, joiden käytön lopettamiselle presidentti oli kuitenkin jo asettanut määräajan. Ajokortin puolestaan moni paikallinen kuulemma ostaa autokoulua käymättä.
Kaasu pohjassa Kirgisiaan
Aamiaista ei muutoin vallan mainion Hudžandin kämppämme hintaan sisälly, joten nautimme eiliseen tapaan tonnikalaleivät, jogurttia ja teetä ennen kuin laitamme kamat kasaan ja pyydämme henkilökuntaa soittamaan meille taksin.
Osh, kaupunki vuoren juurella
Kaupungin ehdoton vetonaula on kaupungin ylle kohoava Sulaiman-Too vuori, joka on paitsi muinainen pyhä vuori ja silkkitien puolivälin etappi, myös ainoa Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee kokonaan Kirgisiassa.
Perjantaiksi Biškekiin
Aamupäivällä suuntaamme Oshin lentokentälle, josta tarkoituksemme on matkustaa pääkaupunkiin kirgisialaisen halpalentoyhtiön kyydissä.
Ala Archan kansallipuistossa
Puoliltapäivin lähdemme hotellin järjestämän kuljettajan kanssa kohti Tian Shanin -vuoristossa sijaitsevaa Ala Archan kansallispuistoa. Matkaa tuonne on Biškekistä vain vaivaiset 40 km, joten ei ole vaikea kuvitella miksi tuo on myös suosittu retkikohde paikallisten keskuudessa.
Autokyydillä Almatyyn
Tukeva aamiainen Kirgisian pääkaupungissa Biškekissä sijaitsevassa Rich Hotellissa, kamat kasaan ja vastaanottoon tiedustelemaan miten päästä Kazakstanin puolelle Almatyyn.