Eurooppa

Oma matkailuinto kasvoi vähitellen ja oikeastaan hieman salakavalasti, kun sitä huomasi, että tässähän on tullut jo Euroopan maista suurin osa kierrettyä.

2-6-albania-banneriAlbania

Kesän 2015 Balkanin matkalla kolmas kohde on Albania eli kotkien maa. Kotkiin ei tosin tule törmättyä, mutta suureen määrään uutta tietoa ja mielenkiintoisia tarinoita sen sijaan kyllä. Albania kun oli Europaan viimeinen maa, joka luopui kommunismista ja 1960-luvulla se oli julistanut itsensä myös ateistiseksi valtioksi. Yksinkertaisen maalaiselämän lisäksi pääsemme tutustumaan muutamaan historialliseen kohteeseen sekä keskeltä vuoristoa löytyvään upeaan vuonomaisemaan.

Lue lisää »

andorra

Andorra

Andorra on melkoisen eristäytynyt valtio Pyreneiden vuoristossa, mutta pitihän tuolla nyt käydä, kun kesän 2016 Euroopan retkellämme muutenkin suhteellisen läheltä ajoimme. Ja nimenomaan ajoimme, sillä tosiaan lentäen tai junalla koko maahan ei edes pääse, ellei sitten satu helikopteria omistamaan.

Lue lisää »

noravank

Armenia

Armenia oli viimeinen kohde kesän 2016 Kaukasian matkallani. Pääkaupunki Jerevanin lisäksi ehdin katsastaa Unescon maailmanperintökohteiksi luokiteltuja luostareita niin maan etelä- kuin pohjoisosissa.

Lue lisää »

yanar-dag-banneri

Azerbaidzan

Azerbaidzaniin matkustin kesällä 2016 osana Kaukasian kierrostani. Pääkaupunki Bakun överiksi vedettyjen maamerkkien lisäksi mieleen jäävät ainakin Gobustanin kummalliset mutatulivuoret ja Yanar Dağ eli palava vuori.

Lue lisää »

25-4-belgia banneriBelgia

Keväällä 2017 pakkasimme laukut ja koirat autoon ja suuntasimme ensin lautalla Saksaan ja sieltä lopulta Belgiaan olemme päätyneet, koska Jenni on päättänyt lähteä paikalliselle hevosklinikalle hakemaan hieman oppia ja inspiraatiota suuren maailman kuvioista. Minun on puolestaan tarkoitus tehdä sitten viikon verran etätöitä, joten läppäri on pakattu mukaan.

Lue lisää »

3-6 barcelona tibitabo banneri

Espanja

Espanjaan tie on vienyt useammankin kerran. Yksi joulu on tullut vietettyä Teneriffalla ja kesäinen viikko kaveriporukalla entisen työnantajan huvilalla Torreviejassa.

Ensikosketus Barcelonaan oli puolestaan vuoden 2004 Interrail-reissu, joskin tuolloin kahden kaverin kanssa lähinnä harhailimme päättömästi paikasta toiseen. Dali-museo taiteilijan synnyinkaupunki Figueresissa tuli tuolloin sentään katsastettua.

Primavera Sound -festivaalille osallistuin toista kertaa kesällä 2017, kun lensimme Jennin kanssa lyhyen Marokon reissun jälkeen Barcelonaan. Ja tällä kertaa ehdin myös ensimmäistä kertaa syventyä hieman tarkemmin mm. Antonio Gaudín aikaansaannoksiin.

Lue lisää »

stepantsminda-kazbegiGeorgia

Georgiassa vierailin kesällä 2016 osana Kaukasian kierrostani. Kohokohtia olivat ainakin Pohjois-Georgian upeat maisemat ja tietenkin suussasulavat khachapurit.

Lue lisää »

1-6-kosovo-banneriKosovo

Kosovo mahtuu ohjelmaan kesän 2015 Balkanin kierroksella. Matkalla Makedoniasta Albaniaan minulla ja Jennillä on päivän verran aikaa tutustua maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Prizreniin.

Lue lisää »

liechtenstein

Liechtenstein

Kesän 2016 Euroopan retkellä aikataulu oli sen verran tiukka, että Liechtensteinissa ehdimme käydä vain kääntymässä. Mutta toisaalta, eipä tuolla liikaa nähtävää olekaan.

Lue lisää »

29-4-luxemburg banneri

Luxemburg

Keväällä 2017 lähdimme auton ja koirien kanssa viikoksi Belgiaan ja täytyihän tuota samalla käydä katsastamassa myös tämä naapurista löytyvä suurherttuakunta. Aikataulu oli valitettavan tiukka, mutta onneksi myös maa on sen verran pieni, että lyhyelläkin visiitillä sitä ehtii tarkastelemaan eri näkökulmista.

Lue lisää »

31-5-skopje-banneriMakedonia

Touko-kesäkuun vaihteessa 2015 pakkasimme Jennin kanssa rinkat ja lähdimme kymmeneksi päiväksi kiertämään Balkania. Tuossakin ajassa oli toki tarkoitus nähdä mahdollisimman paljon ja ensimmäinen etappimme olikin Makedonia, joka itsenäistyi Jugoslaviasta 1990-luvun alkupuolella.

Lue lisää »

Malta

moldova-banneri

Moldova

Moldova oli ensimmäinen etappi syksyllä 2015, kun kiersin ystäväni kanssa itäistä Eurooppaa puolentoista viikon verran. Etukäteen tuosta yhdestä Europaan köyhimmistä maista ei minulla ollut kovinkaan paljoa tietoa, mutta muutamassa päivässäkin ehdimme vierailla niin maailman suurimmassa viinikellarissa kuin etukäteen lähes mystiseltä tuntuvassa Transnistriassa.

Lue lisää »

monaco-banner

Monaco

Monaco on yksi harvoista valtioista, joissa on tullut käytyä vain päiväseltään. Kesän 2016 Euroopan retkellä aikataulu oli kuitenkin yksinkertaisesti niin tiukka, että matkaa oli pakko jatkaa vielä saman päivän aikana kohti Cap d’Agdea.

Lue lisää »

7-6-kotor-banneriMontenegro

Kesän 2015 Balkanille suuntaunut matka päättyy Montenegroon, jossa ehdimme Jennin kanssa viettää niin rantaelämää kuin ihmetellä Pohjois-Montenegron luonnonpuistojen kauneutta. Jo näin muutaman päivän visiitin perusteella voinen nimetä Montenegron yhdeksi suosikkimaistani Euroopassa.

Lue lisää »

porto-banner

Portugali

Kesän 2016 Euroopan retki johtaa Sveitsin, Liechtensteinin, Ranskan, Monacon ja Andorran kautta lopulta Portoon, jossa tiedossa on kolme päivää musiikkia ja hyvää tunnelmaa NOS Primavera Sound -festivaaleilla. Ja ehtiihän tuota päiväsaikaan myös hieman tutustua kaupunkiin.

Lue lisää »

monacoon-matkalla

Ranska

Ensimmäisen kerran Ranskassa tuli käytyä osana vuoden 2004 Interrail-turneeta, jolloin pistäydyimme kaveriporukalla Bordeauxissa. Kesällä 2016 teimme puolestaan Jennin kanssa puolentoista viikon road tripin Sveitsistä Portugaliin ja kolmen minivaltion lisäksi vietimme kolme yötä Ranskassa. Melkoinen läpijuoksuhan tuo tälläkin kertaa oli, mutta lomapäivät ovat rajallisia ja nähtävää on paljon.

Lue lisää »

3-9-bukarest-banneri

Romania

Syksyllä 2015 kiersin itäistä Eurooppaa ystäväni kanssa ja retkemme päättyi Moldovan ja Ukrainan jälkeen Romaniaan. Alun perin tarkoituksenamme oli viettää Bukarestissa kolme päivää, mutta yöjunan aikataulujen vuoksi meille jäikin aikaa vain kaksi päivää, joita osaltaan verottivat myös väsymys ja vatsatauti, jonka sain heti Romaniaan saavuttuamme. Aivan hukkaan eivät sentään nuokaan päivät menneet, vaikka voimia ei ollutkaan enää metsästää nähtävyyksiä.

Lue lisää »

sveitsi-banner

Sveitsi

Kesän 2016 Euroopan road trip alkaa Sveitsistä, joka ei kyllä jätä kylmäksi. Maan luonto on vain jotain niin käsittämättömän hienoa, että sitä ei suurimmalta osin pilvinen ja sateinen sääkään pysty pilaamaan.

Lue lisää »

30-8-odessa-banneri

Ukraina

Ukrainassa pistäydyin muutaman päivän visiitillä Moldovasta käsin syksyllä 2015, kun olin ystäväni kanssa Itä-Eurooppaa kiertämässä. Maan poliittinen tilanne ei ollut tuolloin kenties parhaimmillaan, mutta Odessaan asti eivät levottomuudet onneksi heijastuneet. Turistikauden päättyminen näkyi osaltaan katukuvassa, mutta perinteisen nähtävyyksien sijaan meitä kiinnostikin ennen kaikkea kaupugin alla risteilevä tunneliverkosto eli Odessan katakombit.

Lue lisää »