Skopjen kaduilla

EUROOPPA » Makedonia » Skopjen kaduilla

Lähdettyämme Jennin kanssa matkaan aamukuudelta Helsinki-Vantaalta, olemme kahden vaihdon jälkeen viimein perillä Makedonian pääkaupungissa Skopjessa, eikä päiväkään ole ehtinyt kuin vasta puoleen.

30-5-skopje-hotelli
Perillä Skopjessa.

Lentokentän parkkipaikalta koetamme metsästää bussia keskustaan, mutta nopeasti meidät nappaa mukaansa harmaapäinen ukko ja pian sitä istutaankin varsin elämää nähneen Mercedeksen kyydissä. Vedän etupenkillä turvavyön kiinni, mutta kuskimme napsauttaa sen pois todeten vain naurahtaen ”In Macedonia, no, no”. Parkkipaikalta livahdamme edellisen auton perässä puomin alta ja moottoritiellä menopelimme huippunopeudeksi osoittautuu onneksi noin 60 km/h.

30-5-skopje-poreamme
Hotel De Kokan huoneessa on tiettyä tyyliä.

Skopjen vanhassa kaupungissa sijaitsevaan majapaikkaamme Hotel De Kokaan päästyämme on alkujärkytys kuljetuksen tasosta laantunut jo siinä määrin, että hotellin henkilökunnan avustuksella varaamme ukon kuljettajaksemme myös huomiselle, jotta pääsemme helposti mm. Matka-kanjonille. Huoneemme onkin sitten melkoisen överi pyöreine sänkyineen ja kylpyhuoneen lasiseinän takana punaisissa valoissa odottavine poreammeineen.

30-5-skopje-linnoitus-portaat
Kalen eli Skopjen linnoituksen muureille voi kiivetä maisemia ihastelemaan.

Lyhyen lepotuokion jälkeen lähdemme etsimään ruokaa ja vanhan kaupungin kujilta löytyykin Old Town Brewery -niminen pubin ja ravintolan yhdistelmä. Tilaan itselleni kebabeja eli grillattuja jauhelihapötköjä ja paikallista Skopsko-olutta. Ateria on nautittava päivänvarjon alla, sillä auringossa on yksinkertaisesti liian kuuma.

30-5-skopje-linnoitus
Skopjen taustalla kohoaa Vodno-vuori, jonka laella on puolestaan valtava Millennium Cross.

Seuraavaksi suuntamme Skopjen linnoitukselle, joka tunnetaan yleisemmin vain turkin kielen linnoitusta tarkoittavalla Kale-sanalla. Muurien päältä aukeaakin hienot näkymät niin Vardar-joen toisella puolen levittäytyvään Skopjen keskustaan kuin kaupungin taustalla kohoavalle Vodno-vuorelle ja sen laella häämöttävälle Millennium Crossille, joka on muuten maailman suurin risti. Linnoituksen edustalla olevalla nurmikolla lueskelemme hetken minareettien rukouskutsujen kaikuessa taustalla.

30-5-skopje-moderni
Stone Bridge johtaa vanhasta kaupungista Skopjen modernimmalle puolelle.

Nappaamme pienestä kaupasta jäätelöt sekä muutaman oluen, jotka viemme hotellihuoneemme minibaariin. Yhden korkkaan kuitenkin samantien ja kaivan kaiuttimen laukustani esiin, jotta Eläkeläisten humppa pääsee sulostuttamaan tämänkin maan tunnelmaa.

30-5-skopje-patsaat
Skopjen suihkulähteitä.

Iltakävelylle keskustaan suunnistamme vanhan basaarin läpi ja pitkin kaupungin symboliksikin kutsutta Stone Bridge -siltaa. Sillan toisella puolen avautuu kaupungin keskusaukio Macedonia Square, jota hallitsee Aleksanteri Suurta Bukefalos-hevosensa selässä esittävä suihkulähdepatsas. Lähistöllä on myös Makedonian kaksikymmenvuotista itsenäisyyttä juhlistava Makedonian portti -riemukaari.

30-5-skopje-riemukaari
Macedonia Square on kaupungin keskusaukio.

Kiertelemme aikamme kaduilla, mutta yhdeksän aikaan alkaa väsymys voittaa, sillä onhan tässä jo aamuneljästä asti oltu liikkeellä. Poreammeen täyttyessä katselemme ainoaa kanavaa, joka televisiossamme toimii. Jenkkirealityn huudot sekoittuvat ikkunamme takana pauhaavaan diskomusiikkiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s