Big Almaty Lake

AASIA » KAZAKSTAN » Big Almaty Lake

Aamiaisen jälkeen kuuluu ovelta koputus ja käyn päästämässä Airbnb-isäntämme Daniilin sisään. Hän kerää kaapeista viitisentoista tyhjää vesikanisteria mukaan ja sitten hyppämme hänen maasturiinsta ja lähdemme kohti noin 20 km päässä sijaitsevaa Big Almaty Lake -vuoristojärveä.

17-7 kazakstan almaty kaasuputket
Keltaiset putket kuljettavat Turkmenistanin kaasua Almatyn asuntoihin.

Asutus harvenee mitä ylemmäs pääsemme. Kaupungin ulkopuolella on rinteessä ilmeisesti paremman väen huviloita ja hieman kauempana vielä yksittäisiä asumuksia. Kohta saavummekin jo Ile-Alataun kansallispuistoon, jossa myös Big Almaty Lake sijaitsee.

17-7 kazakstan almaty vuoristo
Ile Alatau -vuoristoa Almatyn laitamilla.

Hetken päästä edessämme seisoo mies STOP-merkin kanssa ja Daniil kertoo tien olevan hetkellisesti poikki. Tauon hän käyttää täyttämällä vesikanisterit vuoristopurosta, jonka vesi on kuulemma moninverroin parempaa kuin Almatyn hanavesi.

17-7 kazakstan almaty big almaty lake road
Tie on jälleen auki.

Syy liikenteen katkaisemisellekin selviää pian, kun pääsemme jatkamaan matkaa ja ohitamme joukon työmiehiä, jotka yhä raivaavat tielle sortuneita kivenmurikoita sivummalle. Rinne näyttää tosin siltä, että hetkenä minä hyvänsä tuolta saattaa valahtaa lisää maa-aineista niskaamme.

17-7 kazakstan almaty puro
Vuoristopuron vettä lähtee myös kanisterikaupalla mukaamme.

Jatkamme metsien halki ylöspäin pujottelevaa tietä ja olemme lopulta perillä 2500 metrin korkeudella sijaitsevalla järvellä. Matkaa tuosta Kirgisian rajalle ei ole enää kuin muutama kilometri ja Daniil mainitseekin tästä aiemmin kulkeneen suositun vaellusreitin, joka on sittemmin rajavalvonnan tiukennettua suljettu.

17-7 kazakstan almaty vuoristossa
Matkalla Big Almaty Lakea katsomaan.

Samalla hetkellä kun astumme autosta ulos, alkaa sataa. Ihastelemme hetken aikaa samean sinistä järveä lintuperspektiivistä ja Daniil kertoo, että järven väri vaihtelee vuodenaikojen mukaan vaaleanvihreästä turkoosiin. Jokunen ihminen näkyy kavunneen myös alas veden äärelle, vaikka tuo ilmeisesti kiellettyä onkin.

17-7 kazakstan almaty-big almaty lake
Big Almaty Lake.

Paluumatkalla huomaan sadepilvien jäävän vuoristoon ja Almatya lähestyessämme alkaa taivas taas sinertää. Kaupungin laidalla Daniil pysäyttää auton pienen leipomon pihaan ja käymme ostamassa suoraan uunista tulikuumat vastapaistetut leivät.

17-7 kazakstan almaty big almaty lake
Järven väri vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Takaisin kotikadullemme päästyämme kiitämme Daniilia retkestä, sovimme huomisesta avainten luovuttamisesta ja päätämme lähteä etsimään lounasta ja tutustumaan tarkemmin Almatyyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s