Almaty katutasosta ja yläilmoista

AASIA » KAZAKSTAN » Almaty katutasosta ja yläilmoista

Aamupäivän Big Almaty Lake -vuoristojärvelle suuntautuneen retken jälkeen lähdemme etsimään lounasta ja tutustumaan tarkemmin Kazakstanin suurimpaan kaupunkiin. Airbnb-asuntomme sijaitsee kätevästi Alatau-aseman vieressä, joten päätämme ajaa metrolla parin pysäkin päässä olevalla Abay-asemalle ja jatkaa siitä jalkaisin kaupungin keskusaukiona toimivalle Tasavallan aukiolle. Metroon täytyy kulkea metallinpaljastimien läpi ja lisäksi reput läpivalaistaan.

17-7 kazakstan almaty square
Itsenäisyyden monumentti kohoaa Tasavallan aukiolla.

Aukion keskellä kohoaa Itsenäisyyden monumentti, valtava kivitorni, jonka huipulla patsastelee siivekkään lumileopardin päällä yksi tämän päivän Kazakstanin symboleista, Kultainen mies. Nimi viittaa Kazakstanin alueelta 60-luvulla löydettyyn tuhansia vuosia vanhaan hautakammioon, jonka omistaja oli saanut viimeiselle matkalleen melkoisen määrän kultaesineitä.

17-7 kazakstan almaty square2
Suihkulähteitä Tasavallan aukiolla.

Itsenäisyyden monumentin juurella on myös perustuslakia esittävä pronssipatsas, josta löytyvään presidentin kädenjälkeen voi käydä sovittamassa omaa käpäläänsä. Kenties se tunnetumpi kädenjälki löytyy kuitenkin Kazakstanin nykyisestä pääkaupungista Astanasta. Almatyhan oli pääkaupunki aina vuoteen 1997 asti.

17-7 kazakstan almaty patsas2
Presidentin kädenjälki monumentin juurella.

Kulman takaa löytyvä Line Brew -panimoravintola osoittautuu oivalliseksi lounaspaikaksi, kunhan selvitämme tiemme kattoterassille pubin ja portaikkojen läpi. Tilaamme hevosta ja hiillosperunoita sekä parit talon oluet. Aterian hinnaksi tulee 14 € per pää, joten tässähän on otettu jo aimo harppaus länsimaiseen suuntaan tälläkin saralla.

17-7 kazakstan almaty patsas
Aukiolta löytyy myös Kazakstanin historiaa esitteleviä patsaita.

Lounaan jälkeen lähdemme katsastamaan Almatyn tunnetuimman maamerkin eli Kok-Tobe-kukkulan. Huipulle pääsee köysiradalla, mutta kaupungin ylle avautuvan näkymän lisäksi tuolta ei sitten oikein muuta mielenkiintoista löydykään ellei sellaiseksi lasketa tiettävästi maailman ainoaa Beatles-patsasta, jossa esiintyy koko yhtye.

17-7 kazakstan almaty ruoka
Hevosta ja hiillosperunoita.

Kok-Toben huippu on käytännössä yksi iso huvipuisto, jossa tekemistä on lähinnä lapsiperheille. Käymme kuitenkin kiertämässä alueen ja yhdessä vaiheessa paikallinen nuorukainen juoksee minut kiinni ottaakseen selfien kanssani. No, edellisestä onkin jo jokunen päivä.

17-7 kazakstan almaty rakennus
Köysirata Kok-Tobelle lähtee Republic Palace- konserttihallin kulmilta. 

Ennen kuin lähdemme alas kukkulalta, istahdamme ravintolan terassille ihastelemaan maisemia. Pöydissä on valkoiset liinat ja muut asiakkaat näyttävät illastavan viineineen kaikkinene, mutta paikallisen hanalagerin hinta on onneksi varsin maltillinen. Samalla taivaanrantaan alkaa kerääntyä kiehtovalla tavalla uhkaavan näköisiä sadepilviä.

17-7 kazakstan almaty kok tobe
Maailmanpyörä Kok-Toben huipulla.

Terassitauon jälkeen ajamme köysiradalla alas Kok-Tobella ja metrolla pari pysäkkiä kämpille päin käydäksemme vielä kaupassa. Metrosta ulos astuessamme on kuitenkin aamupäivällä vuoristossa vihmonut sade näemmä saavuttanut myös kaupungin ja joudumme odottelemaan jonkin aikaa katoksen alla pahimman kuuron loppumista.

17-7 kazakstan almaty beatles
Hyvät naiset ja herrat, The Beatles.

Kävelemme Рамстор-ostoskeskukselle ja ostamme sekä hieman iltapalaa että evästä huomista junamatkaa silmällä pitäen. Tarkoitus kun on matkustaa noin 13 tunnin yöjunalla pääkaupunki Astanaan. Marketin hyllystä löytyy myös kazakstanilaista punaviiniä, jonka päätän ostaa kotiin vietäväksi.

17-7 kazakstan almaty sade
Kok-Tobe tarjoaa hyvät näkymät Almatyyn.

Aurinko alkaa laskea, kun harpomme ostoksinemme kohti Airbnb-asuntoamme. Daniil on näemmä maksanut nettilaskun, sillä wifi toimii vihdoinkin ja koetan selvittää miten kaupungin kylpylät ovat huomenna auki, josko ehtisimme päivällä ennen junaan hyppäämistä käydä kylpemässä.

17-7 kazakstan almaty sadetie
Sade on saavuttanut Almatyn.

Toimiva nettiyhteys takaa myös sen, että tikin taustamusiikissa ei tarvitse enää turvautua asunnon cd-valikoimaan, josta ei oikeastaan mitään kiinnostavaa Led Zeppelinin lisäksi löytynytkään. Laitan Alice in Chainsin Dirtin soimaan ja haen jääkaapista kylmän oluen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s