Pikavisiitti Guayaquilissa

ETELÄ-AMERIKKA » ECUADOR » Pikavisiitti Guayaquilissa

Nautittuamme torstain aamiaisen Galápagossaarten pääkaupungissa Puerto Baquerizo Morenossa sijaitsevassa Hotel Miconiassa, otamme pari dollaria maksavan taksin lentokentälle, sillä emme viitsi vesisateessa edes tuota vaivaista kilometrin matkaa matkatavaroinemme taivaltaa.

13-9-ecuador-guayaquil-malecon
Guayaquilin rantakatu, Malecón 2000.

Galápagossaarille ja sieltä pois ei voi lentää kuin Ecuadorin kautta ja vaihtoehtona on  joko pääkaupunki Quito tai maan suurin kaupunki Guayaquil, jonne TAMEn lento meidät parissa tunnissa kuljettaakin ja jatkaa sitten osa matkustajista kyydissään kohti pääkaupunkia.

13-9-ecuador-guayaquil-street
Santa Ana -kukkulan rinteillä on värikäs Las Peñas -lähiö.

Jatkolentomme Fort Lauderdaleen lähtiessä vasta puoliltaöin, on meillä yli kymmenen tuntia aikaa käytettävissämme ja niinpä päätämme kuluttaa edes osan siitä tekemällä pikavisiitin kaupungille.

13-9-ecuador-guayaquil-Numa-Pompilio-Llona
Numa Pompilio Llona -kadun vanhoja taloja.

Jätämme matkatavarat säilöön ja nappaamme lentokentältä 6 dollarin hintaisen taksin noin 6 km päässä sijaitsevalle rantakadulle. Tuo Guayas-jokea reunustava ja yli kaksi kilometriä pitkä kävelyreitti tunnetaan paremmin komealla nimellä Malecón 2000 ja se onkin yksi kaupungin harvoista nähtävyyksistä.

13-9-ecuador-guayaquil-Numa-Pompilio-Llona-jenni
Jenni ennen kapuamisurakkaa.

Rantakatu ei kuitenkaan kiinnosta meitä yhtä paljon kuin lähellä kohoava Santa Ana -kukkula ja sen rinteille värikkäine taloineen levittyvä Las Peñas -lähiö. Kukkulalle kiipimistä silmällä pitäen nappaamme läheisestä kioskista kylmää vettä ja limonadia, sillä sää on huomattavasti lämpöisempi kuin Galápagossaarilla.

13-9-ecuador-guayaquil-las-penas
Numa Pompilio Llona -kadulta pääsee myös kohti kukkulan huippua.

Rantakadun päästä nousemme muutaman askelman päästäksemme ecuadorilaisen runoilijan mukaan nimetylle Numa Pompilio Llona -kadulle. Katua reunustavissa vanhoissa taloissa on useita taidegalleroita ja ovatpa ne värikkäine pintoineen ja yksityiskohtineen kuin taideteoksia itsekin.

13-9-ecuador-guayaquil-cerro-santa-ana
Las Peñas tunnetaan värikkäistä taloistaan.

Kadulta lähtevät portaat johdattavat meidät Las Peñasin vieläkin värikkäämpien talojen keskelle ja kapeiden kujien kautta noin puoliväliin Santa Ana -kukkulan laelle johtavia portaita. 1850-luvulla Ecuadorin presidenttinä toimineen Diego Noboan mukaan nimetyt portaat koostuvat 444 numeroidusta askelmasta.

13-9-ecuador-guayaquil-las-penas-steps.jpg
444 numeroitua askelmaa vie Santa Anan huipulle.

Portaiden varrella on naapurusto, joka on täynnä pieniä kahviloita, baareja ja myymälöitä. Vaikka pieni tauko kelpaisikin, päätämme kuitenkin ensin suorittaa loppuun hikisen urakkamme ja kavuta Santa Anan laelle.

13-9-ecuador-guayaquil-cerro-santa-ana-dog
Lempeä vahti katselee ohikulkijoita.

Viimeisen askelman jälkeen olemme Santa Anan laella sijaitsevalla aukiolla ja hörppäämme vesipullot tyhjiksi. Jennin mennessä vilvoittelemaan tuulettimin varustetun pienen kappelin tarjoamaan varjoon, minä käyn kipuamassa vastapäiseen majakkaan.

13-9-ecuador-guayaquil-steps
Keskellä päivää ei moni muu portaissa hikoile.

Ympärillä avautuva Guayaquil, ei näkymänä suoranaisesti vakuuta. Likaisenruskeana virtaavan Guayasin ja keskustan muutamien pilvenpiirtäjien lisäksi maisema on betonisen harmaata. Poikkeuksen muodostaa kappelin takana kohoava toinen värikkäiden talojen kuorruttama kukkula.

13-9-ecuador-guayaquil-444-steps
Viimeinen askelma.

Muutama porras huipulta kaupunkiin päin löytyy Santa Anan linnoituksen laivastomuseo. Tuolta paikalta kaupunkia on ennen puolustettu merirosvoja vastaan ja nyt pienen puistikot täyttävät tykit, ankkurit ja muu vastaava kuvasto.

13-9-ecuador-guayaquil-cerro-santa-ana-light-house
Santa Anan majakkaan pääsee kiipeämään ilmaiseksi.

Museon portilla törmäämme niin ikään häämatkalla olevaan ruotsalais-ranskalaiseen pariskuntaan, jonka tunnistan matkustaneen kanssamme viikko takaperin samalla lennolla Galápagossaarille. Tovin jutusteltuamme toivotamme tsemppiä bussimatkalle Peruun ja lähdemme etsimään taukopaikkaa.

13-9-ecuador-guayaquil-cerro-santa-ana-chappel
Santa Anan kappeli.

Pian portaiden kupeessa tuleekin vastaan verrattain nuhjuinen ja selvästi paikallisten suosiossa oleva baari, jota kelpaa mielestämme tukea muutamalla dollarilla. Kaksi valtavaa 0,6 l olutta maksaa vain viisi dollaria ja ojentaessani baarimikolle kaksikymppisen, joutuu hän lähtemään kadulle rikkoakseen sen vastapäisessä matkamuistomyymälässä.

13-9-ecuador-guayaquil-cerro-santa-ana-view
Väriläiskä muuten harmaassa kaupungissa.

Hörpimme oluet joelle antavalla terassilla ja katselemme alhaalla talojen väliin mahdutetulla betonisella kentällä käynnissä olevaa lasten jalkapallopeliä. Tai oikeastaan Jenni hörppii omastaan sen minkä jaksaa ja minä juon sitten molemmat ennen kuin laskeudumme portaat takaisin rantakadulle, joka on iltapäivän lopulla alkanut täyttyä ihmisistä.

13-9-ecuador-guayaquil-las-penas-football.jpg
Lähiön pallopelit meneillään.

Nappamme taksin takaisin lentokentälle, jossa Spirit Airline veloittaa tällä kertaa matkatavaroista $150, tullessa kun selvisimme satasella. Check-inissä puolestaan virkailijat vaativat nähdä hyväksytyt ESTA-hakemuksemme, vaikka passeistamme löytyykin jo Homeland Securityn leimat tältä reissulta. Ja toki vielä ennen koneeseen joudun satunnaistarkastukseen virkailijan saattaessa minut henkilökunnan ovesta alakertaan, jossa tullitarkastaja purkaa rinkkani.

13-9-ecuador-guayaquil-cerro-santa-ana-museum
Laivastomuseo Santa Anan kukkulalla.

Ecuadorilainen Pilsener-oluttölkki saa peukun ylöspäin ja edelleen tavaroissani pyörivä pullollinen Bahaman hiekkaa jää tälläkin kertaa löytymättä. Lopulta puoliltaöin lähtee lentomme kohti Fort Lauderdalea, jossa vietämme perjantain päivän lähinnä hotellissa lepäillen ja seuraillen televisiosta, kuinka Florence-hurrikaani rantautuu Etelä-Carolinaan ennen kuin Norwegian kuljetta meidät häämatkan päätteeksi Oslon kautta lauantai-illaksi kotiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s