Yöjunalla Chișinăusta Bukarestiin

EUROOPPA » Moldova » Yöjunalla Chișinăusta Bukarestiin

Eilen meillä kestikin sitten noin 12 tuntia siirtyä Odessasta 200 km takaisin Moldovan pääkapunkiin. Ensin odottelimme tuntikaupalla bussia, jota ei koskaan tullut ja lopulta päädyimme marshrutkaan, joka tietenkin kulki Transnistrian kautta ja näin ollen emme saaneet passeihimme Moldovan maahantuloleimaa.

1-9-chisinau-juna-hytti
Meno Bukarestiin, 1. luokassa.

Igorin luona ehdimme käydä lähinnä nukkumassa ja hän lupautuukin tänään vielä ystävällisesti kuskaamaan meidät rautatieasemalle, jossa ostamme liput puoli viideltä Bukarestiin lähtevään yöjunaan. Lippuluukun täti varmistaa useaan otteeseen, että haluamme nimenomaan liput ykkösluokkaan, hänen kertomansa hinta kun on per henkilö. Maksamme kuitenkin tuon noin 60 euroa mielellämme oman hytin rauhasta, sillä matka kestää 14 tuntia.

1-9-chisinau-junan-ikkunasta.jpg
Moldovalaista maaseutua junan ikkunasta.

Lounasta paikallisen ostoskeskuksen pizzeriassa, marketista hieman junaevästä ja sitten alkaakin olla aika jättää hyvästit Moldovalle. Lämpömittari näyttää +36 astetta ja ilmastoimattomassa vaunussa vallitseekin kotoisan saunamainen tunnelma.

1-9-chisinau-junarenkaat
Vaihtopyöriä Moldovan ja Romanian rajalla.

Moldovan ja Romanian rajalla tuhrautuukin muutama tunti, sillä maissa on käytössä eri raideleveys, minkä vuoksi junaan vaihdetaan toiset pyörät alle. Käytännössä homma hoidetaan nostamalla jokainen vaunu yksitellen ilmaan ja operaation aikana me matkustajat istumme kiltisti kyydissä ja myös wc:n käyttö on luonnollisesti poissa laskuista.

1-9-chisinau-junan-nosto
Eri raideleveydestä johtuen vaunut nostetaan ilmaan ja alle vaihdetaan toiset pyörät.

Varsinaisessa rajatarkastuksessa aiheuttaa ongelmia lähinnä passikuvani, joten näytän toisena henkilöllisyystodistuksena ajokorttiani, jonka kuvassa esiintyvä 17-vuotias meikäläinen näyttää kelpaavan viranomaisille todisteeksi, että kyseessä tosiaan on sama henkilö. Passeistamme puuttuvat Moldovan maahantuloleimat otetaan myös puheeksi, mutta mainittuamme nopeasti Odessan ja Tiraspolin, jää asia sikseen. Emme liene ensimmäiset matkaajat samassa tilanteessa.

1-9-chisinau-junassa
Herrasmiehet hytissään, korttipeliä ja Kvinttiä.

Romanian puolelle selvittyämme alamme lätkiä korttia ja hörppiä viimeisiä lämpöisiä oluitamme. Ja löytyyhän tuolta laukusta vielä vodkaa ja Transnistrian ylpeyttä, Kvint-brandyakin. Yöllä nousen käydäkseni vessassa ja jalkani osuu muovikassiin, jonka rapina saa Jaakon toteamaan ilmeisen unissaan, mutta yllättävän skarppina: ”Syötkö sä sipsejä? Homo!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s