Vuokra-autolla Liechtensteinin kautta vuoristoon

EUROOPPA » SVEITSI / LIECHTENSTEIN » Vuokra-autolla Liechtensteinin kautta vuoristoon

Aamuviideltä kamat kasaan kohti Helsinki-Vantaata, josta on tarkoitus jatkaa SAS:n lennolla Tukholman kautta Zürichiin. Luulisi, että tällä matkustusmäärällä sitä olisi jo jotain oppinut, mutta niin vain Jennillä on liian suuria nestepakkauksia käsimatkatavaroissaan ja minä katson lähtöportin väärin ja havahdumme asiaan vasta viimeisten kuulutusten kaikuessa.

sveitsi-kadut.jpg
Kylä siellä, toinen täällä.

Pienimuotoinen säätäminen jatkuu myös Zürichin lentokentällä, josta olen varannut vuokra-auton etukäteen saamatta täysin selville, minkä suuruisen summan he haluavat luottokortilta vakuudeksi veloittaa. Luottokorttilaskuani olen toki yrittänyt vielä viime hetkellä lyhentää, mutta puhelu luottokuntaan vahvistaa, että nuo maksut eivät heillä vielä näy. Niinpä päädyn varmuuden vuoksi korottamaan luottorajaani tuhannella eurolla ennen kuin marssimme autovuokraamon tiskille, jossa selviää takuusumman olevan vain muutamia satasia. Halvimman hintaluokan pikkuauto puolestaan osoittautuu Opel Astra -farmariksi, jolla on ajettu 49 kilometriä.

liechtenstein
Viinitarhojen taustalla kohoaa Vaduzin linna, joka on myös Liechtensteinin ruhtinasperheen asunto.

Ensimmäisenä listalla on vierailla Liechtensteinissa, jonne ei varmasti muulloin tulisi lähdettyä. Näyttääpä kyseessä olevan myös Uzbekistanin ohella maailman ainoa valtio, jonka naapurimaista yksikään ei ole rannikkovaltio. Netistä ehdin jo muiden bloggareiden tarinoita lukea ja kyseessä on kuulemma yksi maailman tylsimmistä maista. Ja eipä meidän aikatauluumme yöpyminen tuolla olisi mahtunutkaan, joten emme luultavasti menetä mitään. Itse asiassa matka läpi idyllisten pikkukylien ja jylhien maisemien on tässäkin tapauksessa suuri osa viehätystä.

liechtenstein-hofkellerei.jpg
Hofkellerein viinitarhassa on rauhallista.

Lopulta olemme perillä Liechtensteinen ruhtinaskunnan pääkaupungissa Vaduzissa, joka näyttää muodostuvan lähinnä yhdestä pääkadusta. Jätämme auton Hofkellerein eli Prinssin viinitilusten pihamaalle ja käymme kävelemässä viinitarhassa. Ylhäällä vuorenrinteessä näkyy Vaduzin linna, joka toimii maata hallitsevan ruhtinasperheen virallisena asuntona. Paluumatkalla ostamme myymälän puolelta pullon paikallista viiniä ja toteamme tämän maan nähdyksi.

klausen-pass-2.jpg
Jo nousu Klausen Passille on vaikuttava.

Majapaikaksi olen varannut meille Airbnb:n kautta huoneen Frutigenin pikkukaupungissa asuvan pariskunnan talosta. Tuonne pääsisi myös moottoritietä, mutta minua kiehtoo enemmän Klausen Passin vuoristoväylä, joten kännykän navigaattoriin täppä keskelle vuoristoa ja matkaan.

klausen-pass.jpg
Vuoristopuro Klausen Passin varrella.

Useamman tunnin pidemmäksihän tuo reitti lopulta osoittautuu, mutta toisaalta tietä reunustavat purojen halkomat vihreät niityt, jylhät kallioseinämät ja lumihuippuiset vuoret pitävät huolen siitä, ettei aika käy pitkäksi.

klausen-pass-sveitsi2.jpg
Auto täytyy pysäyttää useamman kerran, jotta maisemat saa ikuistettua.

Lumesta johtuen Klausen Pass onkin yleensä suljettuna lokakuusta toukokuuhun ja näin kesäkuun alussa on korkeimmilla kohdilla vielä melkoiset hanget, joiden välissä tie mutkittelee. Alaspäin tultaessa joudumme keskelle sadepilveä ja Jenni kehottelee toistuvasti ajamaan hiljempaa, vaikka mielestäni seison jarrupolkimen päällä.

klausen-pass-sveitsi.jpg
Siellä se sadepilvi jo vaanii.

Illansuussa pysähdymme vielä Interlakeniin syömään, sillä koko päivä on menty leipien ja banaanien voimin. Turistipaikassa on toki turistihinnat, mutta tilaamani röstiperunat ja Jennin kala-annos ovat kyllä tilanteeseen nähden erinomaiset.

frutigen
Näkymä huoneemme ikkunasta Frutigenissa.

Vähän yhdeksän jälkeen olemme vihdoin perillä vuorten välisessä laaksossa sijaitsevassa Frutigenissa. Talon yläkerrasta meille varatun huoneen ikkunasta avautuvia näkymiä kelpaa kylän ylle kerääntyneestä pilvimassasta huolimatta ihastella samalla kun hörpin pari paikallista Volg-olutta pitkän päivän päätteeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s