Hengailua Bakussa, osa 2

EUROOPPA » AZERBAIDZAN » Hengailua Bakussa osa 2

Kerättyäni hintaansa nähden yllättävän suuressa hotellihuoneessani hieman voimia (eli otettuani puolen tunnin päiväunet sekä nautittuani muutaman lasillisen olutta), lähden tutustumaan tarkemmin Bakuun.

nizami
Nizamin kävelykatu.

Hotellini välittömässä läheisyydessä on niin näyttävä kävelykatu Nizami kuin paikallisten suosima Fountain Square, jonka laidoilla olevien ravintoloiden terassit tuntuvat auringon iltaa kohden väistyessä tasaisesti täyttyvän.

fountain-square-baku-2
Fountain Square herää henkiin auringon laskettua.

Niin ikään kävelymatkan päässä on Bakun vanha kaupunki, joten päätän kuluttaa aikaani sen kapeilla ja sokkeloisilla kujilla etsien samalla paikan, jossa illastaa. Ravintoloita tuleekin heti portin jälkeen vastaan useampi, joten nälkäisenä minun tuskin tarvitsee paikalta poistua. Vanhalta kirkolta näyttävän kivirakennuksen edessä paikalliset lapset pelaavat jalkapalloa yhtä kivisellä ”kentällä” ja jään hetkeksi seuraamaan peliä, joka keskeytyy vähän väliä pallon pomppiessa portaita alas muuria reunustavaan vallihaudantapaiseen syvänteeseen.

baku-vanha-kaupunki
Bakun vanhaa kaupunkia.

Jatkettuani matkaani päädyn muutaman mutkan kautta Unescon maailmanperintöluettelostakin löytyvän Qız Qalasın eli Neitsytornin juurelle, jonka alkuperästä ja tarkoituksesta ei taida edelleenkään olla tarkkaa tietoa. Kierrän vielä toista kautta takaisin lähtöpisteessäni näkemieni ravintoloiden liepeille ja valitsen ensimmäisen, jonka terassilla näyttää olevan muitakin ruokailijoita. Tilaan tarjoilijan suosittelemaa lihaa grillattujen kasvisten kanssa sekä tuopin paikallista olutta ja tarkistan kännykästä huomiselle sopimani Gobustanin retken aikataulun.

maiden-tower-baku.jpg
Qız Qalası Bakun vanhassa kaupungissa.

Syötyäni kiertelen vielä hetken aikaa rantakadulla, joka on todella herännyt eloon illan viilennyttyä. Perheitä kävelyllä, nuoria rullaluistelemassa ja tivolilaitteiden musiikkia taustalla. Ja kaikkea tätä valaisevat eeppisinä hehkuvat kolme Azerbaidzanin korkeinta pilvenpiirtäjää eli Flame Towers, jotka yhdessä muodostavat yli 10 000 led-valon jättimäisen screenin. Liekkien lisäksi niiden pintaan heijastuu Azerbaidzanin lippua heiluttava hahmo ja välillä tornit loistavat itsessään lipun väreissä. Tornit sijaitsevat keskustan liepeillä kohoavan kukkulan laella, jolta avautuu kuulemma upeat näkymät kaupunkiin ja Bulvarille, joten päätän käväistä katsomassa pitääkö tuo paikkansa.

flame-towers-baku
Kolmen pilvenpiirtäjän muodostama Flame Towers valaisee Bakun öitä.

Ja pitäähän se, ei haittaa yhtään että funikulaari eli rinnehissi on jo lopettanut toimintansa tältä päivältä ja joudun kipuamaan melkoisen monta rappusta edelleen lämpimässä ilmassa. Ihastelen hetken vielä Flame Towersien valoshowta lähietäisyydeltä, ennen kuin pitkä päivä alkaa vaatia veronsa ja koen parhaaksi lähteä hotellille nukkumaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s