Sarjakuvaseiniä ja pissaavia patsaita Brysselissä

EUROOPPA » BELGIA » Sarjakuvaseiniä ja pissaavia patsaita Brysselissä

Belgian etätyöviikon ensimmäinen päivä eli eilinen maanantai kului kokonaan työn parissa, joten tänään päätän lähteä tutustumaan Brysseliin. Ulkoilutan ensin koirat Sint-Pieters-Leeuwissa sijaitsevan Airbnb-asuntomme lähiympäristössä ja haukkaan hieman aamiaista. Jenni on aikaisemmin aamulla suunnannut Waterloohon hevoseläinklinikalle ja kuuluu tekstiviestin mukaan olevan paikallisen kollegan matkassa jo Ranskan puolella.

26-4-brysseli tintti
Tintti tähdittää ensimmäistä löytämääni sarjakuvamuraalia.

Kävelen läheiselle Ruisbroekin asemalle ja ajan S2-junalla Brysselin päärautatieasemalle. Automaattia en ehtinyt edes etsiä junan jo saapuessa laiturille, mutta eipä toisaalta kukaan minulta lippua kysykään tuon 10 minuutin matkan aikana.

26-4-brysseli manneken pis
Manneken Pis, kuuluisin pissaavista patsaista, onkin todellisuudessa se vaatimattomin.

Bryssel tunnetaan varmasti monistakin asioista, mutta itseäni kiinnostavat ennen kaikkea kaupungin rakennusten seinille taiteillut upeat seinämaalaukset, joista useiden aiheet liikkuvat sarjakuvamaailmassa. Toki myös maailman laajimmalla olutvalikoimalla varustettu Delirium Café houkuttelee.

26-4-brysseli asterix
Asterix kumppaneineen koulun urheilukentän päädyssä.

Kävelen päärautatieaseman kulmilla sijaitsevan Old England Buildin ohi ja kaivan sitten kännykästäni esille kätevän kartan, joka näyttää sarjakuvamuraalien sijainnit. Tintti-aiheinen muraali on toki helppo bongata miltei vahingossa, sillä se sijaitsee aivan kuuluisan Manneken Pis -patsaan tuntumassa.

26-4-brysseli lucky luke
Lucky Luke -muraali on yksi suosikeistani.

Sanotaan, että ihmiset yllättyvät nähdessään, miten pieni Manneken Pis todellisuudessa on. Ja kyllähän tuo paikkansa pitää. Asetelman vaikuttavuutta kieltämättä vähentävät myös patsaan ympärille kasatut rakennustelineet.

26-4-brysseli suklaa
Suklaapuotien näyteikkunat saavat pään kääntymään.

Manneken Pisin pissaavan pojan lisäksi Brysselistä löytyy myös kaksi vähemmän tunnettua pissaavaa patsasta: tyttöä esittävä Jeanneke Pis ja koirahahmoinen Het Zinneke, jotka koetan saada osumaan reittini varrelle.

26-4-brysseli sarjismuraali
Osaan muraleeista ovat paikalliset ”taiteilijat” tuoneet oman ikävän lisänsä tägien muodossa.

Brysselin kadut ovat tiistaiaamupäivänä yllättävänkin tyhjillään ja saan kävellä rauhassa omaa reittiäni sarjakuvamuraalilta toiselle. Välillä pysähdyn aina houkuttelevien suklaapuotien äärelle, mutta tyydyn vain ihastelemaan herkkuja näyteikkunoiden läpi.

26-4-brysseli zinneke pis
Het Zinneke ei ole oikea suihkulähde toistan pissaavien patsaiden tapaan.

Pian vastaani tuleekin Het Zinneke eli koipeaan nostavaa koiraa esittävä patsas, jota toisinaan kutsutaan myös Zinneke Pis -nimellä kahden suihkulähdepatsaan tavoin. Vettä tästä patsaasta ei tosin suihkua, mutta täytyyhän tämän nyt silti olla ehdottomasti upein Brysselin pissa-aiheisista monumenteista.

26-4-brysseli muraali
Blake ja Mortimer esiintyvät yhdessä lempimuraaleistani.

Kävelyn lomassa alkaa nälkäkin vähitellen yllättää, joten katson kartalta mahdollisimman monen sarjakuvaseinän kautta kiemurtelevan reitin takaisin kohti Brysselin ydintä, sillä onhan minun kuitenkin myös kuuluisa Grand-Place eli Brysselin keskusaukio nähtävä.

26-4-brysseli keskusaukio
Grand-Placea ympäröivät koristeelliset rakennukset.

Grand-Placelle ehdittyäni alkaa sataa, joten ihastelen hetken aikaa aukiota reunustavien rakennusten ylitsevuotavaa koristeellisuutta monen muun turistin kanssa ja suunnistan sitten parin korttelin päässä sijaitsevaan Delirium Caféhen ansaitulle tauolle.

26-4-brysseli delirium cafe
Delirium Caféssa on tarjolla tuhansia erilaisia oluita.

Delirium Caféssa ei ainakaan janosta tarvitse kärsiä, sillä tarjolla on yli 3000 erilaista olutta. Onneksi tarjolla on myös pientä purtavaa, joten tilaan makkara- ja leipälautasen olueni kanssa naposteltavaksi. Paikka on juuri avautunut tälle päivää, joten saan istuskella alakerran baarissa kaikessa rauhassa.

26-4-brysseli jeanneke pis
Jeanneke Pis kyykkii kaltereiden takana vandaaleilta suojassa.

Toisen oluen jälkeen jatkan matkaa ja ulkona sadekin näyttää tauonneen. Delirium Cafén kanssa saman umpikujan varrella sijaitsee myös kuuluisan Manneken Pisin ”sisko” eli Jeanneke Pis. Aivan sattumalta tuohon on silti vaikea törmätä, sillä pissaavaa tyttöä esittävä pronssipatsas on kaltereiden takana seinän sisässä olevassa syvennyksessä.

26-4-brysseli comic murals
Aivan kaikki muraalit eivät ole sarjakuva-aiheisia.

Harhailen vielä hyvän tovin muraalilta toiselle, kunnes päivä alkaa olla siinä pisteessä, että minun on lähdettävä takaisin kohti Saint-Pieters-Leeuwia ulkoiluttamaan koiria. Jennin päivät kun ainakin eilisen perusteella tulevat olemaan pitkiä.

26-4-brysseli comic mural
Odilon Verjus -muraali ja taustalla Oikeuspalatsi kupoleineen.

Huomaan Chapelle-aseman olevan aivan kulman takana, joten kävelen sinne nähdäkseni, josko S2 pysähtyy tuossa ja kyllähän se näin tekee. Kohta kolistelenkin jo takaisin kohti rauhallisella pientaloalueella sijaitsevaa Airbnb-asuntoamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s