Sotasankareita ja Schiessentümpel

EUROOPPA » LUXEMBURG » Sotasankareita ja Schiessentümpel

Kierreltyämme aamupäivän koirien kanssa Luxemburgin pääkaupungin puistoissa ja kaduilla, on aika lähteä kohti Saksaa ja Travemünden satamaa. Pari pysähdystä on matkalle kuitenkin suunniteltu.

29-4-luxemburg hautausmaa banneri
Amerikkalainen sotilashautausmaa.

Ensimmäiseksi suuntaamme hieman Luxemburg Cityn keskustan ulkopuolella sijaitsevalle amerikkalaiselle sotilashautausmaalle, jonka mullissa makaa yli 5000 toisen maailmansodan aikana kaatunutta yhdysvaltalaissotilasta.

29-4-luxemburg hautausmaa kartta
Taisteluiden eteneminen on kuvattu muistomerkkiin.

Myös kuuluisa kenraali Patton on haudattu tänne, joskin enemmän hiljaiseksi vetää vaatimattomien valkoisten ristien lähes loputtomilta tuntuvat rivit.

29-4-luxemburg hautausmaa
Näkymä vetää hiljaiseksi.

Toisessa paikalle pystytetyssä muistomerkissä on kuvailtu toisen maailmansodan taistelujen etenemistä ja toiseen on kaiverrettu yhteensä 371 sodan melskeessä kadonneen sotilaan nimet.

29-4-luxemburg hautausmaa muistomerkki
Kadonneiden muistomerkki.

Jotta Luxemburgista ei kuitenkaan jäisi päällimmäisenä aivan näin alakuloiset tunnelmat, olemme suunnitelleet ajavamme maisemareittiä Mullerthalin alueen kautta Saksan puolelle. Ja kohta sitä huristellaankin pikkuteitä läpi idyllisen maaseudun vastaantulijoiden koostuessa lähinnä moottoripyöräilijöistä.

29-4-luxemburg tie
Mullerthalin maisemissa.

Maan itäosissa sijaitsevaa Mullerthalia kutsutaan toisinaan myös pikku-Sveitsiksi. Ei tosin vuorten, vaan vehreiden metsien, kallioiden, purojen ja yksinkertaisesti upeiden vaellusmaisemien vuoksi.

29-4-luxemburg schliessentumpel kyltti
Silta ja vesiputous on merkitty myös kyltillä.

Yksi alueen ja luultavasti myös koko Luxemburgin tunnetuimmista paikoista on Schiessentümpel-vesiputous ja tuo sijaitsee sopivasti aivan tien varressa, sillä pidemmälle vaellukselle meillä ei aikaa olisikaan.

29-4-luxemburg schliessentumpel
Schiessentümpel.

Schiessentümpel-vesiputoukselle pääseminen ei tosiaan juuri ponnistuksia vaadi, sillä noin 500 metrin päässä siitä sijaitsee parkkipaikka ja perille voi kävellä myös pitkin päällystettyä jalkakäytävää. Ympäröivissä metsissä risteilee polkuja, puro solisee ja sen toisella puolen kohoaa yllättäen pystysuora kallioseinämä, jota on hankala erottaa tiheän puuston läpi.

29-4-luxemburg-mullerthal
Mullerthalin poluilla olisi voinut viivähtää pidempäänkin.

Suhteellisen tiukka aikataulu pakottaa meidät jatkamaan vesiputousta hetken ihasteltuamme ja niinpä olemmekin kohta jo Saksan puolella. Autobaanalla uskallan nostaa uskollisen sotaratsumme Honda CR-V:n nopeuden 160 km/h:ssa, jolloin ajaminen on vielä mukavaa. Vasemmalla vilahtelee ohjuksen lailla ohitse mersuja ja bemareita.

29-4-saksa-juomat
Kili kili.

Ennen kauppojen sulkeutumista poikkeamme vielä lähimpään kaupunkiin ostamaan juotavaa lähestyviin kihlajaisjuhliimme. Kassaneiti vilkaisee ostoksiamme ja toivottaa hyvät viikonloput.

29-4-luxemburg honda saksassa
Honda viimeisellä tauolla jossain Saksan autobaanan varrella.

Yhdeltätoista illalla olemme perillä Travemündessa ja saammekin ajaa lähes saman tien sisään autolauttaan. Edessä on noin 30 tunnin matka Suomeen, joten vappuaatto kuluu tänä vuonna aalloilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s