Vielä aamupäivän verran Fésin kujia

AFRIKKA » MAROKKO » Vielä aamupäivän verran Fésin kujia

Aamuseitsemältä avaan riadin ylimmässä kerroksessa sijaitsevan huoneemme puiset ikkunaluukut, joiden takana pilvettömältä taivaalta kurkkiva aurinko jo kimalteleekin sitruunapuiden lehvästöistä.

30-5 fes riah kylppäri
Asuntomme on kylpyhuonetta myöten varsin kuvauksellinen.

Laskeudumme sisäpihalle nauttimaan runsaan aamiaisen suihkulähteen solistessa vieressä. Myös lattian sinivalkoisilla laatoilla kömpivät kolme kilpikonnaa näkyvät saaneen hieman evästä.

30-5 fes aamiainen
Aamiaista riadin sisäpihalla.

Koska aiomme tänään pyörähtää vielä Marokon pääkaupungissa Rabatissa ennen paluuta Casablancaan, on meillä vielä muutama tunti aikaa tutkia Fés El Balia. Niinpä kävelemme vanhan kaupungin kenties tunnetuimmalle portille eli siniselle Bab Bou Jeloudille ja palaamme kapeille kujille, joilla on näin varhain vielä mukavan rauhallista.

30-5 fes kilpikonnat
Aamiaisaika itse kullakin.

Fésin vanhaa kaupunkia halkoo kaksi ns. pääkatua: Talaa Kebira ja Talaa Seghira ja koska emme eilen noille eksyneet, tarjoutuu siihen nyt hyvä tilaisuus katujen alkaessa siniseltä portilta. Talaa Kebiran varrella lihakauppiaat ovat vasta availemassa kojujaan ja pöytien alla vilahtelee isoja ja pienempiä kissoja.

30-5 fes medressa
Bou Inanania madrasa.

Vastaamme tulee myös Bou Inania madrasa, jonka sisäpihalle pääsee pientä maksua vastaan tutustumaan. Paikalla ei ole lisäksemme muita, joten saan rauhassa valokuvailla kieltämättä vaikuttavaa marokkolaista arkkitehtuuria.

30-5 fes-medressa
Bou Inania madrasan sisäpihaa.

Vastapäätä madrasaa huomaan päidemme yläpuolella vesikellon, josta muistan opaskirjasta lukeneeni. Aikoinaan noista putkista on valunut vesi, joka on osoittanut kellonajan, mutta kellon keksijän kuoltua ei kukaan sitä enää osannut korjata.

30-5 fes vesikello
Muinainen vesikello.

Piipahdamme myös pikaisesti Henna Souk -torilla, joka osoittautuukin varsin idylliseksi. Pienen aukion keskellä seisoo jylhinä kaksi valtavaa ja ikivanhalta vaikuttavaa puunrunkoa. Seinustat onkin sitten päällystetty paikallisten käsityöläisten tuotteilla.

30-5 fes ratsastaja
Hevosella pääsee myös autottomassa vanhassa kaupungissa.

Etenkin keramiikkaa Fésissä tuntuu riittävän ja lopulta Jenni päätyykin ostamaan sukulaislapsille tuliaisiksi pienet savipadat, joiden ehjänä kotiin asti selviytymistä rohkenen kyllä ääneen epäillä.

30-5 fes suihkulahde
Yksi Fésin lähteistä.

Aurinko alkaa vähitellen tosissaan lämmittää ja talsimme pitkin Talaa Seghiraa takaisin pääporttia kohden. Vesipullot meillä on onneksi omasta takaa, mutta paljon Fésistä löytyy myös julkisia lähteitä, joista monet ovat erittäin koristeellisia ja ilmeisesti noita entisöidään jatkuvasti lisää.

30-5 fes keramiikka
Keramiikkaa Henna Souk -torilla.

Kierroksen jälkeen käymme riadissa maksamassa yöpymisemme, nappaamme tavarat mukaan ja ajamme Casablancan tavoin punaisella petit taxilla Fésin uudessa osassa sijaitsevalle rautatieasemalle.

30-5 fes hevosmies
Talaa Seghira on toinen Fésin vanhan kaupungin ”pääkaduista”.

Rabatiin onkin juuri ennen puoltapäivää on lähdössä juna, johon ehdimme lippuluukulta juoksemalla ja vältymme näin reilun tunnin odottelulta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s