Barcelona ja Primavera Sound 2017, päivä 1

EUROOPPA » ESPANJA » Barcelona ja Primavera Sound 2017, päivä 1

Huolimatta lyhyestä lentomatkasta Casablancasta Barcelonaan, kului eilinen lähinnä matkustaessa ja perille La Verneda i la Pau-naapurustossa sijaitsevaan Airbnb-huoneeseen selvisimme vasta puoliltaöin. Niinpä torstaiaamupäivä onkin jo pitkällä kun heräämme ja lähdemme kaupungille ennen kuin on aika suunnata Primavera Sound -festivaalille.

1-6 barcelona rullaportaat
Baixada de la Glòrian liukuportaat vievät ylös kohti Güellin puistoa.

Huolimatta siitä, että olen pariin otteeseen aikaisemminkin kaupugissa vieraillut, ovat Antoni Gaudín arkkitehtuuriset luomukset jääneet minulta syystä tai toisesta pääosin näkemättä. Niinpä päätämme käväistä Güellin puistossa ja hyppäämme metroon ajaaksemme Vallcarcan asemalle.

1-6 barcelona park guel ulkoilu3
Puistossa sijaitseva Gaudín entinen kotitalo on nykyään Gaudí-museo.

Asemalta on vajaan kilometrin matka Muntanya Pelada -kukkulalla sijaitsevaan puistoon. Ensin tarvitsemme kuitenkin hieman lounasta, jota tarjoavia pieniä kahviloita metroasemalle johtavan Avinguda de Vallcarcan varrelta löytyykin useita. Istahdamme Luis-nimisen paikan terassille ja patonkilounaan jälkeen nousemme kukkulalle läheiselle kadulle asennettujen liukuportaiden avulla.

1-6 barcelona park guel ulkoilu2
Puistosta ensimmäisenä tontin ostaneen asianajaja Martí Triasin huvila.

Valtaosaan Güellin puistosta on vapaa pääsy, ainoastaan mielenkiintoisimmat nähtävyydet sisältävään ns. monumenttipuistoon täytyy ostaa liput. Ja nuo liput kannattaisi näemmä ostaa etukäteen netistä, sillä alueelle päästetään puolen tunnin välein muutama sata ihmistä kerrallaan.

1-6 barcelona park guel ulkoilua
Güellin puiston ulkoilureittejä.

Kello on 12 kun saavumme paikalle ja seuraavat vapaat paikat olisivat vasta iltakuuden sisäänpääsyvuorolle. Tuolloin meidän täytyy kuitenkin olla jo vähitellen festarialueella, joten istahdamme varjoisalle penkille hörppäämään kioskista ostamani radlerit ja päätämme sitten kiertää puiston ilmaisen alueen ja ostaa liput suosiolla jollekin toiselle päivälle.

1-6 barcelona park guel ulkoilu
Pylväskäytävää löytyy myös monumenttialueen ulkopuolelta.

Kävelyreitit kohoavat korkealla kukkulan laelle ja jo niiden alkupäästä avautuu upeat näkymät Barcelonan ylle ja aina merelle asti. Puiston korkeimmalta kohdalta löytyvä Turó de les Tres Creus -monumentti tarjoaa niin ikään hyvät mahdollisuudet tarkastella puistoa ja kaupunkia yläilmoista. Kivimonumentin huipulle johtavat kapeat kaiteettomat kiviportaat eikä laellakaan ole kaiteita, joten Jenni jää suosiolla alas. Korkeutta tuolla virityksellä ei ole kuin kymmenisen metriä, mutta tarkkana tuolla täytyy olla kun ihmiset tunkevat reunalle vieri viereen selfiekeppeinensä.

1-6-barcelona guell
Turó de les Tres Creusin huipulle johtavat kapeat kiviportaat.

Güellin puistosta suuntamme jalkaisin John F. Kennedyn -aukiolle, jonka kulmilta pitäisi lähteä Avinguda de Tibidaboa pitkin kulkeva sininen museoraitiotie. Aikataulun mukaan Espanjassa kesä ei ole vielä kuitenkaan alkanut, sillä sen mukaan raitiovaunu liikennöi kesäisin joka päivä ja muuna aikana vain lauantaisin ja sunnuntaisin.

1-6 barcelona ruokaa
Entrecôte-annos toimii jonkinlaisena kakkoslounaana.

Näin ollen joudumme toteamaan, että tähänkin kohteeseen täytynee palata tuonnempana. Aukiolta löytyy sentään tapaspaikka, jonka terassille hörppäämme tuopit ja nautimme toiseksi lounaaksi erinomaisen entrecôte-annoksen.

1-6 barcelona primavera
Aurinko alkaa laskea, kun saavumme jonottamaan Parc del Fòrumin ulkopuolelle.

Kohta kello alkaakin olla sen verran, että meidän on pian aika siirtyä kohti Primavera Sound -festarin näyttämönä toimivaa Parc del Fòrumia. Metrolla La Paun ”kotiasemalle”, kioskilta muutama kylmä olut mukaan ja lyhyt suihku- ja hengähdystauko asunnolla. Myös perille asti pääsee metrolla ja aurinko alkaa vähitellen laskea, kun liitymme porttien edessä vellovaan jonotusmassaan.

1-6-barcelona rannekkeet
Rannekkeet käsissä ja kortti taskussa, let´s festival!

Festivaalialueelle pyrkivän ihmisjoukon seassa parveilee useita kaljakauppiaita ja niinpä minäkin lunastan itselleni eurolla yhden jonotusoluen. Meininki tuntuu olevan siis hyvin pitkälti sama kuin muutama vuosi sitten, jolloin kyseisillä festivaaleilla ensimmäisen kerran käväsin.

1-6 barcelona primavera arcade fire surprise
Pienen lavarakennelman luota kantautuvat yllättäen Arcade Firen sävelet.

Saatuamme liput vaihdettua sisäänpääsyyn oikeuttaviin rannekkeisiin ja kortteihin, olemme vihdoin sisällä meren äärelle levittäytyvällä vahvan teollisuushenkisellä festivaalialueella. Ilmassa kaikuvat tutut sävelet ja lauantain pääesiintyjä Arcade Firehän se siellä soittelee vessojen tuntumassa olevalla minilavalla muutaman biisin yllätyskeikkaa.

1-6 barcelona primavera sound
Alkuillasta Parc del Fòrumissa on väljää.

Muutaman vuoden takainen käytäntö ladattavista maksukorteista on onneksi historiaa ja baareista saa juotavaa ihan käteisellä ja kortilla. Haen oluen lähimmältä tiskiltä ja jään odottelemaan Jenniä, jonka viinitilausta joutuu sentään odottelemaan.

1-6 barcelona primavera viinibaari
Viinibaariin sentään joutuu jonottamaan.

Juomat saatuamme siirrymme läheisen lavan edustalle katselemaan Gojiraa. Ranskalaisen metallimusiikin parista onkin hyvä siirtyä kohti elektronisempaa ilmaisua viimeisimmällä albumillaan liukuneen Bon Iverin keikkaa, joka on alkamassa toisella alueen päälavoista.

1-6 barcelona primavera gojira
Gojira.

Hämärän laskeuduttua on väkimääräkin alueella lisääntynyt huomattavasti, mutta tästä huolimatta palvelut pelaavat loistavasti etenkin suomalaisiin festareihin verrattuna. Matkalla päälavalle törmään kaljamieheen, joka myy selässä kantamastaan säiliöstä tuoppeja. Tällainen palvelu varmasti osaltaan vähentää jonoja ja tokihan minäkin tuopin ostan tuolta janoisten sankarilta, joka on helppo bongata myös yleisömassan seasta säiliön päällä liehuvan viirin punaisesta vilkkuvalosta.

1-6 barcelona primavera kaljamies
Kaljamies!

Bon Iverin keikka jää osaltamme valitettavasti hieman torsoksi, sillä väkeä on paikalla niin paljon, että emme pääse etenemään kuin keskellä yleisömerta typerästi sijaitsevan baaritiskin luo, jonka luona ihmiset lähinnä koettavat kovaan ääneen keskustella toisilleen. Koska emme pysty musiikkia kunnolla edes erottamaan espanjankielisen älämölön keskeltä, peruutamme hieman taaemmaksi ja istumme suosiolla maahan tyytymällä vain kuuntelemaan loppukeikan, jossa itsessään ei sinänsä mitään valittamista ole.

1-6 barcelona primavera bon iver
Bon Iveriä istualtaan.

Vastapäisellä päälavalla olisi seuraavaksi aloittamassa Slayer, mutta itseäni kiinnostaa kuitenkin enemmän toisaalla samaan aikaan musisoiva Death Grips. Tykitys onkin melkoista ja hieman ennen keikan loppua siirrymme ravintola-alueelle etsimään hieman iltapalaa. Tässä vaiheessa iltaa baarien puolellakin alkaa olla tungosta ja baarimikoilla ei selvästikään ole kokemusta tiskillä järjestyksessä palvelemisessa saati asiakkailla jonottamisesta. Niinpä Jenni onkin ehtinyt hakea japanilaisen keittiön antimet pöytään jo kauan ennen kuin pääsen itse juomien kanssa paikalle.

1-6 barcelona primavera death grips
Death Grips.

Myöhäisen ruokailun jälkeen kello on puoli kaksi ja me olemme valmiita nukkumaan, vaikka viimeiset bändit aloittavatkin soittonsa vasta neljältä aamulla. Kävely lämpimässä yössä takaisin Airbnb-majapaikkaan kestää vain reilun vartin. Ilmassa on kesäistä tunnelmaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s