Konye-Urgenchin kautta kohti Uzbekistania

AASIA » TURKMENISTAN » Konye-Urgenchin kautta kohti Uzbekistania

”Hello friend”, kuuluu oppaani Shamurad huhuilevan telttani ulkopuolelta ja vilkaisen kännykkäni kelloa, joka näyttää 5.45. Kömmin ulos ja huomaan auringon olevan parhaillaan nousemassa kaukana Darvazan kaasukraaterin takana häämöttävässä horisontissa, joten kohta tuolla olisikin ollut liian kuuma nukkua.

4-7 turkmenistan karakum sunrise
Aurinko nousee Karakumin aavikolla.

Matalalle matkapöydälle on katettu teen, jogurtin ja leivän lisäksi myös Valion Viola-sulatejuustoa, mikä erityisesti lämmittää mieltäni. Syötyämme meidän on tarkoitus jatkaa Turkmenistanin kierrokseni viimeiselle etapille katsastamaan maan pohjoisosista löytyvä Unescon maailmanperintölistallekin päätynyt Konye-Urgench eli vanha Urgnech.

4-7 turkmenistan darvaza breakfast
Aamiainen aavikolla.

Matkaa on taitettavana vajaat 300 km ja etenkin loppumatkasta tie on kuulemma onnettoman huonoa, joten jo ennen aamuseitsemää olemme purkaneet leirin, pakanneet auton ja lähteneet matkaan. Parin tunnin jälkeen tien varressa nököttää pieni chaikhana eli ns. teahouse, jonka pihaan kaarramme nauttiaksemme joko toisen aamiaisen tai aikaisen lounaan. Pöytään tuodaan lihalla täytetyt Fitçi-piiraat sekä kupilliset vihreää teetä.

4-7 turkmenistan Fitçi
Fitçi-piirasta ja vihreää teetä.

Ruokailun jälkeen huomaan, että paikan ainoat wc:t ovat ulkona nököttävät kaksi puuceetä, joiden laudoituksesta paistaa päivä läpi. Käyn kuitenkin ihastelemassa noita kärpästen valtakuntia vielä hieman lähempää, ennen kuin totean että tässä vaiheessa riittää sittenkin pelkkä rakon tyhjennys viereisellä pellolla.

4-7 turkmenistan matkalla konye
Välillä maisema näyttää jopa varsin kotoisalta.

Shamurad on tällä välin hakenut itselleen kylmän limonadin ja ennen kuin kapuan apukuskin paikalle, käyn ostamassa itselleni yhden Zip-oluen. Vasta kun olemme päässeet takaisin maantielle ja poksautan tölkin auki, huomaan kellon olevan yhdeksän. Aamulla.

4-7 turkmenistan konye urgench Turabek Khanum Mausoleum
Turabek Khanum Mausoleum.

Aina kaupunkia lähestyttäessä on tien varrella jonkinlainen poliisien tarkastuspiste, jolloin oppaani nostaa aina Turkmenistanin turismiministeriön lapun tuulilasille ja pääsemme joka kerta pysähtymättä läpi. Osan matkasta tie on lähinnä pelkkää reikäistä asfalttia ja paikkalliset Ladat kyntävät suosiolla pientareen puolella.

4-7 turkmenistan konye urgench kupoli
Turabek Khanum Mausoleumia sisäpuolelta.

Pohjoiseen siirrettyessä maisemat muuttuvat vehreämmiksi ja teiden varrella laiduntaa niin lehmiä kuin lampaitakin. Lopulta edessämme on myös Konye-Urgench, joka on käytännössä laajalta peltomaiselta alueelta löytyvä keskittymä antiikkisten rakennusten raunioita.

4-7 turkmenistan konye urgench
Osa rakennuksita tuntuu olevan paikallisten käytössä edelleen.

Pääsylippu alueelle kuuluu kierroksen hintaan, mutta kameralle joudun ostamaan erikseen nimellisen hintaisen lipun, mikäli mielin paikalla kuvia ottaa. Lämpömittari näyttää rapsakat +44 °C ja oppaani lupaa suosiolla odottaa minua autossa alueen toisella laidalla.

4-7 turkmenistan konye urgench Tekesh Mausoleum
Tekesh Mausoleumia restauroidaan.

Aloitan kierroksen astumalla Turabek Khanum Mausoleumin sisätiloihin piiloon auringolta. Paikalla on pariskunta oppaaan kanssa, joka puhuu kuitenkin saksaa enkä viitsi jäädä kuuntelemaan huonosti minulle aukeavaa historiaa.

4-7 turkmenistan konye urgench rakennus
Konye-Urgenchin rakennuksia on alettu kunnostaa viimeisen 30 vuoden aikana.

Kierrän alueen melko vilkkaasti läpi ja ehdin samalla hörpätä tyhjäksi puolenlitran vesipulloni. Autolle päästyäni on paitani märkä hiestä ja kasvoillani valuu aurinkorasvansekaisia juovia, mikä saa oppaani hymähtämään.

4-7 turkmenistan konye urgench Mausoleum of Nedjmeddin Kubra
Pari erillistä rakennusta sijaitsee myös Urgench uuden keskustan tuntumassa.

Nykyisen Urgenchin kaupungin keskustan tuntumassa kohoaa vielä pari mausoleumia, jotka käyn katsastamassa sillä välin, kun Shamurad jää tutkimaan parkkipaikalle pystytettyjä kojuja. Lapsilleen hän ostaa jonkinlaisia helmiä ja minä saan timantein koristellun Turkmenistan-kynän.

4-7 turkmenistan konye urgench center
Nedjmeddin Kubran mausoleumi.

Lopuksi onkin jäljellä noin 100 km pätkä Daşoguzin kaupunkiin, jossa täydennän vesivarantojani ennen kuin kuin Shamurad ajaa minut noin 15 km päähän Uzbekistanin rajalle. Kiitän ikimuistoisesta kierroksesta, nostan rinkan selkääni ja lähden ylittämään rajaa, josta olen lukenut kaikenlaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s