Auringon autioittama Hiva

AASIA » UZBEKISTAN » Auringon autioittama Hiva

Herätessäni on olo eilisen jäljiltä hieman hutera, mutta vääntäydyn silti B&B Merosin aamiaispöytään, jossa seuraani liittyy kanadalaispariskunta ja kohta käy ilmi, että myös he ovat laillani jatkamassa matkaa huomenna Buharaan. Ja myös heiltä puuttuu kyyti, joten laitan viestin Simolle, jonka hostellin kautta olisi mahdollista moinen järjestää. Tavallinen auto taisi olla 10 dollaria per pää ja ilmastoitu 12,50. Mittarin näyttäessä tänäänkin yli neljäkymmentä, on valinta suhteellisen helppo.

5-7 uzbekistan khiva kuja
Hivassa tuntuu joka kulman takana olevan kuvattavaa.

Aamiaisen jälkeen totean, että pikemminkin kuin eiliset oluet, se taitaakin olla tämä viimein ja vihdoin iskenyt ripuli, joka vie voimat koko miehestä. Pari tuntia menee sängystä vessaan ja takaisin tarpoessa. Välillä ehdin sentään hörppiä vissyä ja veteen sekoittamiani apteekin nesteytysporetabletteja, jotka osoittautuvat oivalliseksi hankinnaksi. Ja kyytipojaksi vielä pari Imodiumia.

5-7 uzbekistan khiva islam khodja minaret
Heinäkuun armoton aurinko on tyhjentänyt suurimman osan kaduista.

Kahden aikaan koen olevani niin valmis kuin tässä tilaanteessa olla voi ja lähden hetkeksi kiertämään Hivan katuja. Joka kulman takana tuntuu odottavan kuvauksellinen näkymä, mutta sää on yksinkertaisesti liian kuuma, jotta tuolla jaksaisi kauaa kierrellä. Ja eipä lisäkseni vastaan tulekaan montaa elävää sielua, ainostaan sitkeimmät paikalliset kauppiaat päivystävät Itchan Kalan länsiportilla.

5-7 uzbekistan khiva islam-khodja minaret
Islam-Khodjan minareetti on Hivan korkein.

Portilla on myynnissä myös lippuja, jotka oikeuttavat sisäänpääsyyn moniin Hivan vanhan osan rakennuksiin, mutta en koe olevani tarpeeksi energinen tuohonkaan aktiviteettiin. Niinpä päätän vielä hetken päämäärättömästi kapeita kujia koluttuani  palata majapaikkaani ja nauttia pari kupillista vihreää teetä.

5-7 uzbekistan khiva meros tea
Teehetki mukavan viileissä sisätiloissa.

Virkistävän teetauon jälkeen kävelen länsiportille, jossa olen sopinut tapaavani Simon. Hänellä kun oli tiedossa ”uimabaari”, mikä ei kuulosta lainkaan hassummalta. Aluksi käymme kuitenkin hänen hostellillaan varmistamassa huomisen kyydin Buharaan ja suuntaamme sitten tyhjyyttään ammottavan Cafe Kheivakin terassille syömään. Läheinen puu tarjoaa sen verran varjoa, että pystyn keiton, jäätelön ja oluen pyörtymättä nauttimaan.

5-7 uzbekistan khiva itchan kala west gate
 Länsiportti on Itchan Kalan pääsisäänkäynti.

Lounaan jälkeen suuntaamme  Itchan Kalan eteläisen portin ulkopuolelta löytyvään Hotel Asiaan, jonka uima-allasta pääsee näin ulkopuolisenakin käyttämään viiden dollarin maksua vastaan. Ja toki tarjoilija tulee heti ottamaan myös tilaukset ja kylmät oluethan sieltä kohta varjoisan katoksen alle jäävään pöytään kiikutetaan. Kysyn varmuuden vuoksi mitä nuo maksavat ja puolitoista dollaria on pullolla hintaa.

5-7 uzbekistan khiva cafe kheivak
Lounasaikaan ei ainakaan ole ruuhkaa.

Vesi ei varsinaisesti ole mitenkään liian viileää, mutta tekee kyllä tehtävänsä. Ilmeisesti paikalta löytyisi myös sauna, joka olisi kuitenkin pitänyt erikseen vuokrata. Ja myönnettäköön, että ensimmäistä kertaa jopa minun on helppo jättää mahdollisuus saunoa epäröimättä väliin.

5-7 uzbekistan khiva hotel asia
Hotel Asian ”uimabaari”.

Vasta auringon laskiessa alkaa altaalle tulla hotellin asukkaita uimaan ja päätämme vähitellen poistua paikalta. Tänään näemmä Itchan Kalan kaduilla tulee vastaan myös kissoja, mutta tällä kertaa niille ei ole mitään tarjottavaa mukana. Itsekin sitä alkaa olla sen verran nälkäinen, että illallinen on paikallaan.

5-7 uzbekistan khiva kissa
Hivan kissa.

Koska paikka on hyväksi todettu, suuntaamme Cafe Terassaan ja tilaamme lammas-saslikit. Tarjoilija on sama kuin eilen ja hän näyttää jopa hieman yllättyneeltä, kun suomalaiset tänään poistuvatkin paikalta vain parin tuopin jälkeen.

5-7 uzbekistan khiva dinner
Lammas-saslikia Cafe Terassan tapaan.

Huomenna on kuitenkin herättävä ajoissa aamiaiselle, sillä kyyti kohti Buharaa lähtee Lali Opa -hostellin edustalta yhdeksän tienoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s