Astana aamusta iltaan

AASIA » KAZAKSTAN » Astana aamusta iltaan

Yöjuna Almatysta saapuu Kazakstanin pääkaupunkiin hieman ennen seitsemää aamulla ja laitan ensitöikseni tekstiviestin Airbnb-hostille varmistaakseni, että hän on hereillä. Nopean vastauksen saatuani otamme Peltsin kanssa epävirallisen taksin perille, sillä oikeat taksikuskit istuvat vain autoissaan näiden kauppamiesten suorastaan kaapatessa kyytiä kaipaavat mukaansa jo aseman ovelta.

19-7 kazakstan astana ufo
Astanan ufomainen sirkus.

Asunnon olemme vuokranneet siitä huolimatta, että emme aio jäädä yöksi Astanaan, lento Suomeen kun lähtee viideltä ensiyönä. Sen verran halpa tuo kuitenkin oli, että jo pelkästään matkatavaroiden säilyttämisen kannalta tuo osoittautuu hyväksi ratkaisuksi. Ja koska junassa vietetyn yön jälkeen olo ei ole virkein mahdollinen, voi asunnolla vielä lepäillä hetken ennen kuin lähdemme jalkaisin tutustumaan Kazakstanin pääkaupunkiin.

19-7 kazakstan astana khan satyr
Khan Shatyr -viihdekeskus.

Ylitämme Ishim-joen Ramstoren siltaa pitkin ja lähdemme suuntaamaan kohti kaupungin uutta keskustaa, jonka futuristisesta arkkitehtuurista saamme ensimakua jo ufoa muistuttavan sirkuksen ohittaessamme.

19-7 kazakstan astana KazMunaiGaz
Valtiollisen kaasu- ja öljy-yhtiön vaatimaton pääkonttori.

Ensimmäinen kohteemme on Khan Shatyr, valtava läpinäkyvä teltta, joka kätkee sisäänsä niin ostoskeskuksen, huvipuistolaitteita kuin jonkinlaisen rantakeitaankin. Haukkaamme kahvilan pöydässä samsat ja kierrämme yhden kerroksen todetaksemme, että vaatekauppoja tuolta ainakin löytyy kymmeniä.

19-7 kazakstan astana towers2
Astanan tornitaloja.

Khan Shatyrin edustalla kohoaa kansallisen öljy- ja kaasuyhtiö KazMunayGasin linnakemainen pääkonttori, jonka takaa alkaa kaupungin keskeisin kävelykatu, Nurzhol. Poikkeamme kuitenkin ensin hieman sivummalle katsastamaan Nur-Astana moskeijan.

19-7 kazakstan astana nur astana
Nur-Astana moskeija.

Keskellä Nurzhol-bulevardia kohoaa kenties kaupungin tunnetuin maamerkki, Bayterek, jonka huipulla oleva kultainen pallo on myös näköalapaikka ja löytyypä tuolta myös presidentti Nursultan Nazarbayevin kullattu kädenjälki, johon oman kätensä asettamalla voi esittää toivomuksen.

19-7 kazakstan astana towers close
Northern Lights tornitalot.

Paikalla on kuitenkin sen verran paljon torniin haluavia, että emme jää jonottamaan. Sen sijaan poseeraamme jälleen yhdessä valokuvassa paikallisen nuorukaisen kanssa ja esittelemme hänelle pyynnöstä hieman tatuointejamme.

19-9 kazakstan beer cans
Presidentin palatsi ja ”oluttölkit”.

Kaupungissa on meneillään parhaillaan Astana EXPO 2017-maailmannäyttely ja tämä näkyy myös katukuvassa. Itse messualue on kuitenkin sen verran sivussa keskustasta, että sinne emme edes yritä kävellä.

19-7 kazakstan astana blue buildings
Joku tykkää sinisestä lasista.

Ohitamme paikallisten oluttölkeiksi nimeämät kultaiset tornit, jotka seisovat presidentin palatsin edustalla ja jatkamme sinistä ruusua muistuttavan konserttitalon kulmalta sillalle, jolta avautuvat melkoiset näkymät.

19-7 kazakstan astana concert hall
Astanan konserttitalo on ilmasta käsin katsottuna sininen ruusu.

Toisella puolen on silmää muistuttava kansalliskirjasto ja toisella puolen mm. Keski-Aasian suurin moskeija, pyramidinmuotoinen Rauhanpalatsi, koiranruokakuppia muistuttava Shabyt-taidekeskus sekä Itsenäisyyden palatsi. Taivas on peittynyt tummista pilvistä ja juuri kun olemme ylittäneet sillan, putoavat ensimmäiset sadepisarat.

19-9 kazakstan kirjasto
Kansalliskirjasto muisuttaa jättimäistä silmää.

Koska edessä häämöttävä Presidentin puisto hämmentävine rakennuksineen vaikuttaa aavalta ja autiolta, päätämme kääntyä takaisin ja etsiä ravintolan, jossa lounastaa ja pitää sadetta.

19-9 kazakstan pyramidi
Presidentin puistossa riittää hämmentäviä rakennelmia.

Nurzholin varrelta löytämämme Rafe tarjoaakin erinomaiset pizzat, mutta anniskeluoikeuksia tuolla ei näemmä ole. Karttasovelluksen mukaan lähistöllä pitäisi olla muutamakin hämmentävästi nimetty sporttibaari, mutta ainakaan ensimmäistä emme kerrostalojen sisäpihalta löydä.

19-9 kazakstan presidential palace
Presidentin palatsi.

Kävelemme parin korttelin verran sivummalle Nurzholilta ja löydämme kapean kujan varrelta pienen terassin, jolla muutama paikallinen näyttää tuopit edessään istuvan. Niinpä käymme pöytään ja kohta eteemme tuodaankin oikein menu, josta voi oluensa valita.

19-9 kazakstan banneri
Bayterek on Astanan tunnetuin maamerkki.

Tilaan myös kivennäisvettä ja jäätelöannoksen ja vasta sisällä vessassa käydessäni huomaan, että tuo Вобла-niminen paikka onkin oikeastaan todella suuri panimoravintola. Päätämme viettää terassilla sen aikaa, että aurinko laskee ja Astanan arkkitehtuuri syttyy öiseen loistoonsa.

19-7 kazakstan astana vobla
Voblan terassilla.

Muutamaa tuoppia myöhemmin on sen verran hämärää, että käymme vielä ihastelemassa Nurzholia iltavalaistuksessa ja törmäämme myös joukkoon patsaita, jotka esittelevät maailmannäyttelyyn osallistuvia maita.

19-9 kazakstan night
Nurzhol iltavalaistuksessa.

Olemme kävelleet päivän mittaan reilut 15 km ja jaloissa alkaa kieltämättä hieman painaa. Päätämme kuitenkin käydä vielä katsomassa, miltä Khan Shatyr näyttää näin ilta-aikaan.

19-9 kazakstan expo
Maailmannäyttelyn osallistujamaiden patsaat Nurzholilla.

Eri väreissä hehkuva jättiteltta onkin valaistuna huomattavasti näyttävämpi kuin päivällä. Muistan lukeneeni, että tuo rakennus on valmistettu materiaalista, joka takaa sisälle sopivan lämpötilan, vaikka ulkona olisi 35 astetta pakkasta, Astana kun on maailman toiseksi kylmin pääkaupunki.

19-9 kazakstan valot
Öisen Astanan väriloistoa.

Alamme miettiä keinoja päästä takaisin asunnolle, sillä 5 lisäkilometriä jalkaisin eivät enää kiinnosta. Khan Shatyrin edustalla olevalla parkkipaikalla vastaamme tuleekin mies, joka lupaa heittää meidät perille 800 tengellä eli parilla eurolla.

19-7 kazakstan astana khan satyr vesa
Väsynyt matkamies viimeistä iltaa reissussa.

Suihkun jälkeen laitan viestin Airbnb-isännällemme, joka tulee hakemaan avaimet ja tilaa meille Uber-kyydin lentokentälle. Kello lähenee vasta puoltayötä, joten tiedossa on vielä hyvä tovi odottelua, sillä lento Kiovan kautta Helsinkiin lähtee tosiaan vasta aamuviideltä.

19-9 kazakstan khan satyr
Khan Shatyr iltavalaistuksessa.

Vajaan kolme viikon kierros Keski-Aasiassa on tullut päätökseen ja hyvinhän tuota ehti Astanaakin nähdä päivässä, kun vain pisti tossua toisen eteen.

4 vastausta artikkeliin “Astana aamusta iltaan

 1. Moro!
  Yleensä en blogeista niin välitä niiden herättämän kateuden ja niiden sisältämien perusnähtävyyslässytyksien takia mutta luin juuri tuon teidän Keski-Aasian reissuosuuden ja mielenkiintoinen kyllä oli. Itselläkin tuo suunnitteilla vielä jonain päivänä…
  Eli mitä olitte vajaa kolme viikkoa reissussa? Oliko riittävä aika? Kuulostaa jotenkin lyhyeltä ottaen huomioon että osa isoja maita ja liikkuminen hieman hankalaa. Mites budjetti paljonko meni pätäkkää koko settiin?

  Tykkää

  1. Moi!

   Täytyy myöntää, että itselläni on ollut vähän samanlainen suhtautuminen blogeihin…

   Kyllähän tuo kolme viikkoa aika tiukka setti oli, mutta lomapäivien ehdoilla täytyi mennä. Varmasti yksi viikko lisää olisi helpottanut huomattavasti. Tai vaihtoehtoisesti se, että olisi jättänyt jonkin maan väliin. Liikkuminen paikasta toiseen oli kuitenkin yllättävän jouhevaa, kunhan asioita oli hieman suunnitellut etukäteen.

   Mitähän tuo lysti nyt sitten maksoi, mietitäänpä.

   Lento Turkmenistaniin taisi olla noin 400 € ja paluulento Kazakstanista 200 €.

   Turkmenistanin keikka oli 750 $. Turistiviisumia vartenhan sinne täytyi ostaa ”matkapaketti”. Tuohon hintaan sisältyi LOI viisumia varten, hotelli Ashgabatissa, opas autoineen Darvazan aavikkolle ja Konye Urgenchiin eli käytännössä kaikki paitsi ruokailut Ashgabatissa. Lisäksi itse viisumi taisi olla noin 100 $.

   Uzbekistanin viisumi kutsukirjeineen ja kaikkine säätöineen maksoi ehkä jotain 180 €. Tadzikistanin e-viisumi noin 50 €.

   Yöpymiset oli keskimäärin parinkympin luokkaa ja liikkuminen paikasta toiseen ehkä saman verran. Ja sitten toki kaikki päivittäinen syöminen + juominen, miten paljon siihen nyt haluaakaan kuluttaa.

   Ehdottomasti kuitenkin tekemisen arvoinen reissu ja Turkmenistania ei kannata jättää väliin, jos noille kulmille joskus aikoo suunnata. Laitahan viesti, jos alkavat omat suunnitelmat konkretisoitua, niin voin kaivella arkistoista hyödyllisiä linkkejä.

   Tykkää

 2. Moro,

  Joo jotenkin kiehtoo tuo Keski-Aasia ja Silkkitie ja varmasti sinne tulee joskus joku samankaltainen huljautus tehtyäkin. Ensin kuitenkin varattuna Tibet ja Nepal ensi syssyksi…

  Jos reissufiilistelyseuraa kaipaat heitähän viestiä niin käydään vaikka kaljoilla tai jotain. Itse asun Vantaalla joten logistisesti täysin toteutettavissa. Itsellä tuo reissuseura aika tiukassa kun vaimo ei oikein reppureissaamisestä välitä ja vakkari backpacker kaverikin saa muksun syyskuussa joten varmaan hänenkin reissut reissattu hetkeen! 😀

  Tykkää

  1. Jahas, täytyy näemmä vielä vähän opetella tätä kommenttiosion vastauksien vastausten löytymistä 😀

   Mutta juu, Keski-Aasia kyllä suosittelen. Ja toki itseäkin kiinnostelisi lähteä myös vähän etäämmälle Aasiaan käymään. Seuraavaksi tässä on tiedossa kuitenkin tommonen 10 päivän roadtrip Jordaniaan pääsiäisen tienoilla.

   Täytyypä katsoa josko löytyisi joku hyvä väli, niin voisi käväistä vähän fiilistelemässä kaukomaita kotimaisen keppanan äärellä 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s