Aavikolta Aqaban aaltoihin

AASIA » JORDANIA » Aavikolta Aqaban aaltoihin

Wadi Rumin aavikolla sijaitsevan Rum Stars Campin aamiainen tarjoillaan jo seitsemältä, mutta varhaisesta herätyksestä huolimatta huomaan nukkuneeni erittäin hyvin pienessä telttamökissämme.

Telttamökin ikkunaluukun takana odottaa aamuinen aavikko.

Vastaleivottu ohut aavikkoleipä on sen verran herkullista, että nappaan sitä muutaman siivun myös mukaan ennen kuin nostamme tavaramme lava-auton kyytiin. Jos eilen ratsastimme kameleilla aavikolle, niin pois pääsemme sentään autokyydillä.

Wadi Rumin ”valtatie”.

Lavalla saa tosin olla tarkkana, sen verran kovaa kyytiä paikalliset beduiinit Toyotoillaan pitkin hiekka-aavikkoa paahtavat. Hiekan pölinäkin on melkoinen useamman ajoneuvon lähestyessä määränpäätä, jossa uskollinen vuokra-automme onneksi odottaa.

Kamelilla leiriin ja autolla takaisin.

Parkkipaikan roska-astioiden kupeessa pyörii likainen koira kahden pienen pentunsa kanssa, joten jätän suosiolla aavikkoleivät ja muut eväämme niille ennen kuin starttaamme auton ja lähdemme ajamaan kohti noin 70 kilometrin päässä Punaisenmeren rannalla odottavaa Aqabaa.

Edessä on noin 70 km ajomatka Wadi Rumista Aqabaan.

Airbnb-asuntomme ei ole vielä valmis, kun saavumme Aqabaan aamukymmeneltä. Niinpä jätämme auton parkkiin kadun varrelle ja suuntaamme kaupungin yleiselle uimarannalle, jossa on paikallisten vapaapäivästä johtuen jo täysi hulina päällä.

Kyltti kertoo ettei Aqaban kaduille kannata kuseskella, ellei halua päätyä YouTubeen.

Tupaten täynnä olevassa rantakahvilassa ei muita turisteja näy, mutta kohta muovituoliemme eteen ilmestyy jostakin tarjoilijan kantamana pöytäkin, mikä toki hieman helpottaa tee- ja limonaditaukomme pitämistä.

Perjantai on paikallisten vapaapäivä ja se näkyy jo aamupäivällä yleisen rannan kahvilassa.

Puoliltapäivin tapaamme Airbnb-emäntämme Roxannen tulevan kotitalomme edustalla. Hän kertoo olevansa kotoisin Kaakkois-Aasiasta, mutta asuneensa Jordaniassa jo yli kymmenen vuotta. Vaihtaessamme viestejä etukäteen hän on tiedustellut halukkuuttamme lähteä snorklaaamaan läheiselle rannalle ja mielelläänhän me paikallisen opastuksella matkaan lähdemme.

Torilla on tarjolla tossupari jos toinenkin.

Roxanne ehdottaa, että lähdemme yhdeltä ja niinpä meillä on tunnin verran aikaa siirtää tavaramme asuntoon, kaivaa snorkalus- ja uintikamat esiin sekä olla vain ja hengähtää hetkonen. Pienessä kerrostalossa sijaitseva asunto on melko pelkistetty, mutta varsin tilava, siisti ja ennen kaikkea edullinen.

AirBnb-asuntomme ikkunasta avautuu näkymä hiljaiselle kadulle.

Matka rannalle hoituu kahdella autolla. Roxanne ajaa edellä äitinsä ja tyttärensä kanssa ja me seuraamme vuokra-autollamme perässä. Paikallinen liikenne on tosin sen verran hektistä, että varovaisen ajotyylini takia ehdimme jo pariin otteeseen kadottaa valkoisen Fordin näkyvistämme, mutta aina se tien laidalla viimeistään odottaa.

Sindbad-keskuksen maksullisella rannalla on rauhallista.

Määränpäämme on noin 10 kilometrin päässä Aqabasta (ja näemmä noin 10 kilometrin päässä Saudi-Arabian rajalta) sijaitseva Sindbad-sukelluskeskus, josta löytyy niin uima-altaita kuin rantakin. Ja tietysti tarjolla olisi myös monenlaista aktiviteettia.

Punaisenmeren lämmin vesi sopii oivallisesti snorklauksen harjoitteluun.

Roxanne on hankkinut meille suhteilla alehintaiset liput ja samalla hän kertoo monen hotellin tuovan vieraitaan tänne, mikäli hotellilta itseltään ei löydy allasosastoa tai omaa rantaa. Meistä kumpikaan ei ole snorklausta aikaisemmin kokeillut ja Jenni on sitä mieltä, että rannan aurinkotuolit vievät voiton tälläkin kertaa.

Rannan tuntumassakin on muutamia koralleja ja merisiilejä.

Niinpä minä lähden Roxannen kanssa kokeilemaan kyseistä harrastetta ihka ensimmäistä kertaa. Veteen menemme laiturilta, sillä rannalla on merisiileistä ja koralleista varoittavia kylttejä, joissa kehotetaan käyttämään uimakenkiä.

Laiturin alusta vilisee elämää.

Hieman hankalalta tuo aluksi tuntuu ja parran vuoksi maskikin hieman vuotaa, mutta ehdin minä sentään muutaman vilkaisun luoda myös pohjan koralleihin ja niiden ympärillä vilahteleviin kaloihin.

Aurinkotuolissa vietetyn tauon jälkeen käyn vielä tekemässä vielä pienen kierroksen yksinäni ja otan mukaan myös kännykkäni, jonka sujautan varten vasten hankkimaani veden pitävään pussukaan. Laiturin läheisyydessä joudun yhtäkkiä keskelle satojen pikkukalojen parvea.

Aqaban kaduilla.

Siirrymme Jennin kanssa vielä toviksi Sindbadin altaalle ja hörpimme Spriteä, mutta lopulta nälkä ajaa meidät palaamaan kaupunkiin. Majapaikassa katsastan netistä ravintolan ja viinakaupan sijainnit ja kävelemme sitten jälkimmäisen kautta ensin mainittuun.

Ehdimme tehdä vielä pienen kävelykierroksen ennen illallista.

Pienen alkoholimyymälän henkilökunta päästää minut tiskin taakse tutkimaan viinejä ja kierrekorkillisen kun tarvitsemme, valitsen pullollisen punaista chileläistä 11 dinaarilla ja pari Amstel-olutta, jotka maksavat puolitoista dinaaria kappale.

Illalliseksi kalaa, meren äärellä kun ollaan.

Ruokapaikaksi olemme valinneet Lonely Planetissakin mainitun Al-Mabrouk Beach Touristic Restaurant -ravintolan, joka hieman luotaantyöntävästä nimestään huolimatta osoittautuu varsin autenttiseksi paikaksi, josta paikalliset näkyvät hakevan ruokaa myös mukaan. Päätän kokeilla ruokalajia, jota Aqabassa kuulemma täytyy testata. Sayadieh on kalaa riisipedillä tomaattisen pippurikastikkeen kera ja tuohan on kerrassaan erinomaista.

Ilta hämärtyy Aqabassa.

Kaduilla on yöelämä vasta vilkastumassa kun palailemme asunnollemme ja ilma on edelleen suorastaan kuuma. Jenni korkkaa meille punaviinin ja minä etsin eteisen sohvalta paikan, jossa asuntomme wifi toimii sen verran, että pääsemme illan päätteeksi katsomaan Netflixistä Homelandin kauden päätösjakson.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s