Galápagossaarten risteily, päivä 2 – Sullivan Bay, Santiago

ETELÄ-AMERIKKA » ECUADOR » Galápagossaarten risteily, päivä 2 – Sullivan Bay, Santiago

Aamupäivän Bartolomé-saarelle suuntautuneen retken jälkeen Cormorant-alus siirtyy viereisen ja huomattavasti suuremman Santiagon edustalle. Me tosin vietämme tuon lyhyen seilauksen hytissä ansaituilla nokosilla.

9-9-galapagos-santiago-lava
Sullivan Bayn laavakenttää.

Iltapäivän ohjelmassa on retki Santiagon saarella sijaitsevaan Sullivan Bayhin. Aluksemme 15 matkustajaa kipuavat kahteen pangaan, jotka kuljettavat meidät niin lähelle rantaa, että voimme loikata suoraan surrealistiselle laavakentälle. Dry landing siis.

9-9-galapagos-santiago-lava-vesa
Pahoehoe-laavakentällä.

Sullivan Bay tunnetaan ennen kaikkea laavakentästä, jonka oppaamme James kertoo olevan ns. uusi laavakenttä, sillä sen muodostumisesta on kulunut vasta alle parisataa vuotta.

9-9-galapagos-santiago-grasshopper
Heinäsirkka ampiaisen puvussa?

Tarkemmin ottaen kyseessä on sileäpintaisen Pahoehoe-laavan muodostama kenttä, joka onkin yksi maailman vaikuttavimmista lajissaan. Pahoehoe-nimitys tulee havaijin kielestä, samoin kuin terävää laavaa kuvaava termi ”A’a”.

9-9-galapagos-santiago-lava3
Noin 200-vuotias laava on täynnä mielenkiintoisia kuvioita.

Mannerlaattojen liikkeet ovat sittemmin repineet laavakenttään halkeamia, mutta on edelleen varsin helppoa kuvitella sulan laavan virranneen kohti merta. Jostain syystä maisema tuo mieleeni myös H. R. Gigerin maalaukset.

9-9-galapagos-santiago-lava-field
Jähmettynyt laava on murtunut mannerlaattojen liikahdellessa.

Maiseman keskeltä erottuu hämmästykseksemme myös muutamia yksinäisiä kaktuksia. Kyseessä on luonnollisesti vain Galápagossaarilla tavattava laavakaktus, joka pystyy jotenkin selviytyämään näinkin karussa ympäristössä.

9-9-galapagos-santiago-lava-cactus
Laavakaktus viihtyy karuissa oloissa.

Auringon lämmittämällä alustalla vilistää niin ikään laavaliskoja ja sinne tänne nopeasti singahtelevia hyönteisiä, jotka osoittautuvat lähemmän tarkastelun myötä ampiaisen värityksen omaaviksi heinäsirkoiksi.

9-9-galapagos-santiago-lava-lizard
Laavalisko reunalla.

Siellä täällä maastosta kohoaa pieniä muurahaispesän kaltaisia kekoja, sillä erotuksella että nämä näyttävät muodostuneen sulasta metallista. Ei ole vaikea ymmärtää, miksi Sullivan Bay on myös geologian harrastajien suosikkikohteita.

9-9-galapagos-isla-santiago-lava-field
Laavakenttä on täynnä erilaisia yksityiskohtia.

Laavakenttäkierroksen jälkeen on vuorossa vielä snorklailua rannalta käsin. Kokeneemmat konkarit suuntaavat kauemmas merelle, missä huudoista päätellen vilahtelee niin pingviinejä kuin merileijoniakin. Me pysymme kuitenkin visusti rannan tuntumassa ja kohta oppaamme huutaakin hain lähestyvän tarkoituksenaan ilmeisesti kehottaa katsomaan pinnan alle, mutta Jenni ottaa tuon varoituksena ja poistuu vedestä saman tien.

9-9-galapagos-santiago-beach
Sullivan Bayn rannalta pääsee helposti snorklaamaan.

Laiva lähtee liikkeelle heti Santiagolta palattuamme, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan käsittääkseni ruokailut pitikin hoitaa laivan ollessa ankkurissa. Aallokko keinuttaa heti kättelyssä sen verran voimakkaasti, että suihkussa käyminenkin on jo melkoinen urheilusuoritus. Seitsemän pintaan vuorossa on huomisen ohjelman briiffaus ja illallinen, josta Jenni ei keinutuksesta johtuvan pahoinvoinnin vuoksi pysty liiemmin nauttimaan.

9-9-galapagos-santiago-finch
Darwininsirkku kylpee rantakivikossa.

Minä jään illallisen jälkeen vielä hetkeksi juttelemaan floridalaisen nuoren asianajajapariskunnan kanssa ja nappaan baarista risteilyn ensimmäisen oluen, sillä kotoa asti rinkassa pyörinyt lämmin Aura-tölkki ei liiemmin houkuttele.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s